Nykyihmiset ja neandertalin ihmiset lisääntyivät keskenään, osoittaa tuore tutkimus. Nykyihmisen geeniperimästä noin 1-4 prosenttia on peräisin neandertalin ihmiseltä, kerrottiin tutkimusta johtaneesta saksalaisesta Max Planck -instituutista torstaina.

Saman tutkimuslaitoksen aikaisemmat tutkimukset ovat osoittaneet, että lajit harrastivat seksiä yli lajirajan. Nyt näyttäisi varmistuneen, että touhu tuotti myös jälkeläisiä.

Eurooppalaiset, aasialaiset ja Tyynenmeren alueen ihmiset kantavat neandertalien geenejä, mutta afrikkalaiset eivät. Tämä viittaa siihen, että kaksi ihmislajia lisääntyi keskenään noin 80000 vuotta sitten, jolloin varhaiset ihmiset alkoivat levittäytyä Afrikasta muualle maapallolle.

Tutkijat analysoivat neandertalin ihmisten Kroatiasta, Venäjältä, Saksasta ja Espanjasta löydettyjä muinaisia luita. He löysivät viisi ainoastaan neandertaleilla esiintynyttä geeniä. Geeneistä kolme vaikutti ihoon.

Tutkijoiden mukaan geenilöydöistä huolimatta nykyihmisistä ei voi nimetä mitään tyypillisiä neandertalin ihmisten piirteitä.