Kuva: Lauri Olander

Viime viikolla julkaistu State of Nordic Fathers -raportti muistuttaa meitä suomalaisia siitä, että olemme sukupuolten välisen tasa-arvon takapajula pohjoismaisessa viiteryhmässä.

Kun ruotsalaiset ja islantilaiset isät käyttävät perhevapaista 30 prosenttia, suomalaiset yltävät kymmenen prosentin pintaan.

Noin joka kuudes isä ei pidä Suomessa lainkaan isyysvapaata. Siinäkin olemme kulmakuntamme itsekeskeisimpiä.

Isyysvapaata voi pitää Suomessa palkkaan sidotulla kohtuukorvauksella yhdeksän viikkoa. Itse pidin viimeksi kuusi.

Hävettää vieläkin, etten tarttunut täyteen mahdollisuuteen. Häpeä ei kuitenkaan poista hoidollista lisälastia, jonka puolisolleni järjestin. Eikä tuo takaisin päiviä, jotka luistin.

Asenteissamme ja järjestelmässämme on jotain pielessä. Eräs havahduttava havainto pohjoismaisessa tutkimuksessa on, että moni isä pelkää suhteiden päälliköihin ja työkavereihin heikkenevän, jos omistaa aikaansa lapselle.

Naisten ylikorostunut vastuu kodista ja ­pitkä poissaolo töistä säteilevät Suomessa kaikkialle. Esimerkiksi yritysjohtoon valikoituu mies selvästi todennäköisemmin kuin nainen.

Yhä alle kolmannes suomalaisten pörssiyhtiöiden hallitusten jäsenistä on naisia. Hallituksen puheenjohtajista osuus oli Tasa-arvotiedon keskuksen mukaan viisi ja toimitusjohtajista kahdeksan prosenttia vuonna 2017.

”On ihmisiä, jotka pitävät saunaistuntoja poissulkevina.”

Tasa-arvomme takapajuisuutta yritetään korjata tällä vaalikaudella perhevapaauudistuksella. Pahoin pelkään, että tussahdukseksi jää.

Suomalaisten miesten tasa-arvokäsityksen todellisia kukkasia ovat miespaneelit. Ilmeisesti näitä kohtaamisia rakentuu tahattomasti sen enempiä ajattelematta, mutta kornilta se näyttää, kun lavalla viisastelee neljästä kuuteen miespuolista kaikkien alojen asiantuntijaa.

Miespaneeleja vastaan on noussut tällä viikolla uudenlaista liikehdintää, kun Slushin toimitusjohtaja Andreas Saari ja teknologiavaikuttaja ­Taneli Tikka kertoivat Kauppalehdessä kieltäytyvänsä paneeleista, joihin on tulossa vain miehiä. Joukko miesprofessoreita ilmoitti toimivansa samoin.

Entäpä sitten teknomaailmassa suositut saunatapaamiset, ovatko ne sukupuolittuneita? Kysymystä on pohdittu hiljattain BBC:tä myöten, sopivasti Slushin alla.

BBC:n jutusta käy ilmi, että on bisnesihmisiä, jotka pitävät ”pyyhe lantion ympärillä” -tyyppisiä istuntoja poissulkevina. Ymmärrettävä näkemys, niin hauskoja kuin ne useimpien suomalaisten miesten mielestä ovatkin.

Kirjoittaja on Uuden Suomen päätoimittaja.