Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla toivoo, että hallitus käynnistäisi valmistelutyön korkeakoulujen lukukausimaksuista ja opintotukijärjestelmän uudistamisesta.

Etlan toimitusjohtaja Vesa Vihriälä ja tutkimusjohtaja Niku Määttänen ehdottavat lukukausimaksuja muistiossaan. He perustelevat ehdotusta sillä, että Suomessa viime vuosina toteutetut tutkimusta ja koulutusta koskevat julkisen rahoituksen säästöt ovat haitallisia pidemmän ajan tuottavuuskehitykselle. Lukukausimaksu olisi keino turvata tutkimusrahoja.

– Esitämme ja pyrimme seuraavassa perustelemaan, että korkeakoulujen osalta ratkaisua ongelmaan olisi syytä hakea kertaluonteisesta yliopistojen voimavarojen lisäyksestä eli pääomittamisesta ja korkeakouluopetuksen lukukausimaksuista, Vihriälä ja Määttänen kirjoittavat.

He esittävät muistiossaan yhteensä kolmea toimenpidettä ongelman helpottamiseksi:

– Korkeakouluille olisi sallittava kohtuullisten lukukausimaksujen periminen suomalaisilta ja ETA-maiden opiskelijoilta niiden voimavarojen pysyväksi vahvistamiseksi.

– Elinkeinotukia, jotka eivät tue innovaatioita, tulisi vähentää ja säästyvät varat ohjata Tekesin toiminnan rahoittamiseen.

– Yliopistojen kykyä kehittää tutkimusta ja opetusta olisi nopeasti vahvistettava valtion omaisuutta myymällä tai sitä yliopistoille siirtämällä. Pääomittaminen on kytkettävä tehokkuutta parantaviin rakenneuudistuksiin.

Tiedotteen mukaan ”Vihriälä ja Määttänen väittävät, että korkeakoulujen lukukausimaksut yhdistyneenä hyvin suunniteltuun opintolainajärjestelmään eivät estä vähävaraisten perheiden lasten opiskelua tai sosiaalista liikkuvuutta yleisemmin”. Sen sijaan ne voivat tehostaa yliopistojen toimintaa ja opiskelua.

– Tekesin rahoituksesta ja yliopistojen pääomittamisesta hallituksen tulisi tehdä ratkaisut jo ns. puolivälin riihessä ja panna toimeen vuoden 2018 talousarviossa. Korkeakoulujen lukukausimaksujen ja opintotukijärjestelmän uudistamisesta hallituksen tulisi käynnistää selvitystyö niin, että siitä voitaisiin päättää myöhemmin, Vihriälä ja Määttänen kirjoittavat.

Lue myös: Ministeri tyrmää: ”Esitys lukukausimaksuista on hallitusohjelman vastainen”