Vuonna 2013 vuoden luokanopettajaksi valittu Kai-Ari Lundell jatkaa keskustelua opettajien työstä ja oppilaiden käyttäytymisestä Puheenvuoron blogissaan . Hän varoittaa, että ”tätä rataa” tilanteet kouluissa voivat eskaloitua hyvinkin rajuihin yhteenottoihin.

–Olen miettinyt pitkään, mitä koulut voisivat sellaisissa tilanteissa tehdä. On turha odottaa, että yhteiskunnalla olisi varaa hankkia kouluihin lasten rauhoittelijoita tai vartijoita, kun säädylliseen opetukseenkaan ei ole varaa. Eikä suomalaisista kouluista saa vankiloitakaan tehdä, hän kirjoittaa.

Lundell huomauttaa, että koulun auttamisresurssit ovat hyvin pienet.

–Olisiko syytä muuttaa Suomen lakia ja antaa koululle sakotusoikeus? Sakotetaan häiriköivien, kiusaavien tai väkivaltaisten lapsien vanhempia? Jonkinlainen rikesakko-oikeus? Jos kerran koti on vastuussa lapsista ja heidän kasvatuksestaan, niin miksi häiriköivien lasten vanhempia ei oikeasti laiteta vastuuseen? Kun ne kuuluisat koulun keinot eivät enää auta, hän kysyy.

Lundell kertoo blogissaan omia kokemuksiaan ja sanoo, että pahin tilanne on alaluokilla.

–Opettaja on todella helisemässä, kun pieni oppilas häiriköi tai raivoaa. Vaaratilanteet ovat lähellä, kun sakset heiluvat tai tavara lentää.

Hän korostaa aikuisten ihmisten kunnioittamista ja vanhempien vastuuta.

–Auktoriteetin perään itkemisen sijaan puhuisin aikuisin ihmisen kunnioituksesta. On aivan selvää, jos lapsi ei kunnioita omia vanhempiaan, ei voida olettaa, että hän silloin kunnioittaisi omia opettajiakaan. Absoluuttisen selvää on, että kaikki kasvatus lähtee kodista.

–Lastenkasvatusta ei voi ulkoistaa yhteiskunnan vastuulle, ei edes koulun vastuulle. Koululla on on tietenkin oma kasvatusvastuunsa, mutta pääasiassa koulu vastaa opetuksesta, Lundell jatkaa.

Aikaisemmin tänään 20 vuotta opetustyötä tehnyt nimimerkillä ”Toinen opettaja” esiintyvä kirjoittaja kertoi Helsingin Sanomissa joutuneensa usein tilanteisiin, joissa lapset ja nuoret ovat käyttäytyneet väkivaltaisesti. Lisäksi aikaisemmin tällä viikolla nuoreksi luokanopettajaksi esittäytynyt nainen kertoi joutuneensa kymmenen vuoden aikana oppilaidensa uhkauksien, solvauksien ja ilkivallan kohteeksi.

Opettajien kohtelu on noussut julkiseen keskusteluun sen jälkeen, kun iltapäivälehdissä on julkaistu oppilaan kuvaama video malttinsa menettävästä opettajasta. Videolla oppilaat naureskelevat opettajalle.

Kansanedustaja, uskonnon aineenopettaja Laura Huhtasaari (ps.) kertoi perjantaina jättäneensä kirjallisen kysymyksen koulujen kurinpito-ongelmista ja aikuisen auktoriteetin rapautumisesta.

Lue lisää:

”Toinen opettaja” avautuu HS:ssä: ”Voiko työuran pilata julkisella häpäisyllä?”

Nuoren naisopettajan hurja lista HS:ssä: ”Olen piilottanut puukkoja ja löytänyt valokuvia takapuolestani – tätä minun ei mielestäni tarvitsisi sietää”

Opettajakansanedustaja: ”Yksi lapsi voi terrorisoida koko luokkaa – vanhemmille velvollisuus hakea lapsi kotiin”