HJK hävisi jalkapallon Eurooppa-liigan karsinnassa slovenialaiselle Olimpija Ljubljanalle yhteismaalein 1-7. Torstaina Helsingissä pelattu Olimpijan 4-1 -voittoon päättynyt toinen osaottelu oli luvalla sanoen surkea jalkapallonäytelmä.

HJK:n hallituksen puheenjohtaja Olli-Pekka Lyytikäinen arvioi joukkueensa esitystä luokattomaksi. Toisenlaista arviota ei voinut juuri antaakaan.

Edellisen kerran HJK oli pudonnut europeleissä jatkosta yhtä rujoin lukemin 2013, jolloin perinteikäs baskiseura Athletic Bilbao voitti 9-3. Silloin ensimmäinen ottelu päätyi 6-0 ja toinen 3-3.

Athletic Bilbao on Espanjan La Ligan kärkipään seuroja ja Bilbaon vauraan kaupungin yksityinen sektori pumppaa seuraan paljon rahaa. Paljon köyhempi Olimpija Ljubljana on parin miljoonan asukkaan Slovenian kärkiseuroja, eikä Helsingin kokoisen talousalueen rahakkaimman seuran pitäisi hävitä otteluparia slovenialaiselle joukkueelle 1-7.

Sloveniassa jalkapallobisnes sekä pelaajatuotanto ovat tasokkaampaa kuin Suomessa. Hyvällä syyllä voi kysyä miksi?

HJK:n valmentaja Mika Lehkosuo kehui torstaina lehdistötilaisuudessa Balkanin palloilukulttuuria, mutta pelkästään sen varjolla ei voi selitellä. Suomessa olisi resursseja paljon laadukkaampaan toimintaan ja Lehkosuo myönsikin, että parempaan olisi pitänyt pystyä.

Europelien tulokset 2015-18 osoittavat, ettei HJK:n pelaajakehitys edelleenkään ole riittävällä tasolla. Viime vuosien panostukset näkyvät toki kunnolla vasta ensi vuosikymmenellä, mutta juniorivalmennuksen osalta paljon työtä on yhä edessä.

HJK:n joukkueen rakentaminen ei tänä vuonna onnistunut, jos kriteeriksi asetetaan europelimenestys. Veikkausliigan mestaruuden HJK hyvin todennäköisesti voittaa, mitä myös avittaa vakavasti otettavien seuraorganisaatiohaastajien, kuten SJK:n tunarointi urheilullisella puolella.

HJK on tehnyt taloudellisella puolella viime vuosina komeasti voittoa ja jakanut omistajilleen osinkoakin. Pääosin voitot ovat perustuneet rahakkaisiin pelaajakauppoihin, joissa toimitusjohtaja Aki Riihilahti on osoittanut upeaa pelisilmää.

Vuoden 2014 Eurooppa-liigan lohkovaiheen paikan jälkeen HJK on urheilullisella puolella kuitenkin taapertanut. Hämmästyttävintä oli, ettei seura voittanut 2015 ja 2016 ”ylivoimaisella joukkueellaan” Suomen mestaruutta.

Torstaina yleisöä raivostutti. Taukovihellyksen tultua buuattiin ja toisella puoliajalla väkeä poistui fanikatsomostakin eli Klubipäädystä kesken pelin.

Toimitusjohtaja Riihilahti esitti perjantaiaamuna pahoittelunsa Twitterissä:

”Pahoittelut eilen paikalle Klubia kannustamaan saapuneille omasta, seurani ja joukkueeni puolesta huonosta esityksestä ja tuloksesta”, Riihilahti viestitti.

Riihilahden luotsaamaan HJK-tuotteen imagonrakennus sakkaa tällä hetkellä paikallaan. Veikkausliigassa yleisömäärät ovat olleet laskussa. Pari viikkoa sitten täydelle katsomolle pelattu Mestareiden liigan karsintapeli BATE Borisovia vastaan jää kauden ainoaksi helmeksi.

Lehkosuon potkut eivät ratkaisisi kaikkia ongelmia ja valmentaja joutuu muutenkin turhan helposti syntipukiksi. Riihilahden ja kumppanien olisi syytä miettiä, mitä joukkueen rakentamisessa voitaisiin tehdä toisin.

Lehkosuon jatkoa HJK:ssa pidetään joka tapauksessa hyvin epätodennäköisenä. Lyytikäisen ja Riihilahden kommenttien myötä peliyhtiöt olettavat entistä vahvemmin, ettei Lehkosuo tulisi jatkamaan HJK:ssa tämän kauden jälkeen.

- Puheenjohtajan sekä toimitusjohtaja Aki Riihilahden aiemmista kommentista paistaa selkeästi läpi tilanteen vakavuus. Olimme jo avaamassa kohteen eri kertoimilla, mutta niitä oli pakko muuttaa selkeästi siihen suuntaan, että ainakaan jatkoa ei Lehkosuolle ole luvassa, toteaa Betsson-yhtiön edustaja Jussi Nurmi.