Luottoluokittaja Fitch kiinnittää myöhään perjantaina julkaisemassaan Suomi-katsauksessa huomiota suomalaisten velkaantumiseen. Luottoluokittaja muistuttaa, että kotitalouksien velkaantumisaste viime vuoden toisella neljänneksellä oli 127 prosenttia käytettävissä olevista tuloista.

–Se on vähemmän kuin muissa Pohjoismaissa, mutta 20 prosenttiyksikköä enemmän kuin kymmenen vuotta sitten, Fitch huomauttaa.

Fitch pitää velkaantumisen jarruttamiseksi tehtyjä toimia, kuten oman pääoman suurempaa osuutta asuntolainaa haettaessa tai asuntolainojen verovähennyksen aseteittaista pienentämistä oikeansuuntaisina, mutta ei välttämättä riittävinä.

–Asuntojen hintojen nousu kaupungeissa ruokkii edelleen lisävelkaantumista.

Kotitalouksien velkaantumisesta on varoiteltu jo pitkään. Viimeksi asian nosti tiistaina esiin Suomen Pankin johtokunnan jäsen Olli Rehn.

–Suomen talous on nyt jättänyt taantuman taakseen. Nopea velkaantuminen ei palvele nopeampaa talouskasvua, vaan sisältää ylivelkaantumisen riskin, hän varoitti.

Lue lisää: Uusi varoitus suomalaisten veloista: ”Pahat jäljet”

Fitch piti Suomen luottoluokituksen ennallaan tasolla ”AA+”. Luottoluokitusnäkymät ovat vakaat.

Luottoluokittaja kuitenkin huomauttaa katsauksessaan, että taloustilanne todennäköisesti heikkenee kuluvan vuoden toisella puoliskolla.

–Verotukselliset ja hallinnolliset toimet vähentävät kotitalouksien tuloja ja samaan aikaan investoinnit supistuvat kausivaihteluiden vuoksi. Viennin toipuminen korvaa näitä asioita vain osittain, Fitchin analyytikot arvioivat.

Myös Danske Bankin ekonomisti Henna Mikkonen on kiinnittänyt huomiota samaan asiaan. Hän totesi tammikuun lopulla, että yksityisen kulutuksen kasvu on ollut Suomen talouskasvun keskeisin ajuri viime vuosina. Kuluttajien optimismista huolimatta Mikkonen odottaa Fitchin tavoin kulutuksen kasvun hidastuvan kuluvana vuonna.

–Palkat eivät juuri nouse kilpailukykysopimuksen myötä ja kiihtyvä inflaatio syö valtaosan ostovoiman kasvusta. Positiivisella puolella työttömyys jatkaa laskuaan ja korkotaso pysyy matalana tukien velallisia kotitalouksia.

Lue myös: Suomalaisilla vahva usko tulevaan: ”Lukemat kertovat hurjasta nousukaudesta”