Luottoluokittaja Standard & Poor’s (S&P) varoittaa Suomea luottoluokituksen laskun mahdollisuudesta, jos rakenteellisen uudistukset epäonnistuvat. Luottoluokittaja muistuttaa myös väestön ikääntymisen haasteista.

”Mielestämme ikääntyvästä väestöstä johtuvat rakenteelliset haasteet ja työvoiman supistuminen vähentävät talouden kasvupotentiaalia pidemmällä aikavälillä. Uusia työmarkkinoiden uudistuksia tarvitaan. Sosiaaliturvajärjestelmän uudistaminen olisi positiivinen askel. Emme kuitenkaan odota merkittäviä uudistuksia, jotka ulottuisivat vuoden 2019 vaalien jälkeiseen aikaan. Tällä hetkellä uskomme, että kaikki lyhyen tähtäimen uudituspyrkimykset keskittyvät soteen. On olemassa riski, ettei sitä saada vietyä läpi aikataulussa ja se pysyisi myös tulevan hallituksen ohjelmassa ja voisi näin hidastaa muita keskeisiä uudistuksia”, S&P kirjoittaa katsauksessaan.

S&P toisti perjantai-iltana Suomen luottoluokituksen ”AA+” ja vakaat luokitusnäkymät. S&P ei siis nostanut Suomen luottoluokitusnäkymiä, kuten toinen suuri luottoluokittaja Fitch kuukausi sitten.

Lue tarkemmin: Suomi aloitti paluun kolmen A:n kerhoon? ”Edellyttää, että myös seuraava hallitus jatkaa nykyisen uralla”

S&P:n mukaan luokituksen nosto vaatisi huomattavia työvoiman tarjontaa ja tuottavuutta tukevia uudistuksia.

”Suomen luottoluokituksen nousun edessä vielä monta estettä. Potentiaalista talouskasvua pitää nostaa”, Nordean päästrategi Jan von Gerich kommentoi.

Suomessa julkistettiin juuri ennen S&P:n raporttia tiedot heinäkuun kokonaistuotannosta. Kokonaistuotannon kuukausi-indikaattori nousi 1,5 prosenttia vuoden takaisesta heinäkuussa. Tilastokeskuksen mukaan kesäkuun lukemaa tarkastettiin hieman alaspäin 2,8 prosenttiin.

Danske Bankin ekonomistit huomauttavat, että bruttokansantuote oli toisella neljänneksellä 2,5 prosenttia korkeammalla tasolla kuin vuotta aiemmin, joten tuore luku näyttäisi kertovan kasvun hidastumisesta keskikesällä.

Danske Bankin pääekonomistin Pasi Kuoppamäen mukaan lukema on kyllä maltillinen ja hieman odotusta heikompi, mutta kesän luvut ovat lomien takia painoarvoltaan vähäisempiä.

”Palvelualojen luottamus on kuitenkin ollut hieman vaisumpi viime kuukausina, joten kasvun hidastuminen on uskottavaa”, Kuoppamäki toteaa katsauksessaan.

Toinen Danske Bankin ekonomisti Jukka Appelqvist sanoo suoraan, että kasvu jatkuu, mutta hidastuu.

”Viime syksynä murehdittiin samaa, silloin apuun tuli ennakoitua parempi työllisyysspurtti. Löytyykö vielä ässiä hihasta”, hän tviittaa.

Valtiovarainministeriö varoitti perjantaina omassa suhdanne-ennusteessaan kasvun hidastumisesta. VM ennustaa talouskasvun kiihtyvän 3,0 prosenttiin tänä vuonna. Seuraavina vuosina Suomen talouden kasvu kuitenkin hidastuu runsaaseen 1½ prosentin vauhtiin.

Lisää aiheesta:

Jäätävä arvio Suomen talouspolitiikasta: ”Ongelman myöntäminen kesti vuosia”

Suomen kasvun hidastuminen huolestuttaa ekonomisteja: ”Tuottavuuskehitys on suorastaan karmea”

Uusi varoitus kasvun hyytymisestä: ”Suomalaisten pitää toivoa, että kansainvälisen talouden riskit eivät toteudu”

Ekonomistit varoittavat Suomea: ”Tämä ei ole mikään helppo palapeli”