Luottoluokittaja Fitch on toistanut Suomen ”AA+”-luottoluokituksen ja vakaat luokitusnäkymät.

Fitchin mukaan Sanna Marinin (sd) hallitus on toiminut koronaviruksen hoidossa ripeästi.

”Hallituksen toimet ovat olleet nopeita ja kattavia”, luottoluokittaja toteaa raportissaan.

Samalla Fitch kiinnittää huomiota velkaantumiseen ja ennustaa Suomen valtionvelan nousevan tänä vuonna 71,6 prosenttiin bruttokansantuotteesa. Viime vuonna velkasuhde oli 59,4 prosenttia.

”Korkeampi velkasuhde tekee Suomen aseman vaikeammaksi, kun sen pitää vastata pitkän aikavälin taloushaasteisiin, erityisesti väestörakenteen muutoksen aiheuttamiin kustannuksiin”, Fitch varoittaa.

Luottoluokittajan mukaan syksyn budjettiriihessä tulisi esitellä toimia, joilla varmistetaan vakaa talouden toipuminen ja velkasuhteen pitäminen kestävällä tasolla. Samalla Fitch sanoo suoraan, ettei Marinin hallitus tule saavuttamaan työllisyystavoitettaan.

Fitchin mukaan Suomen luottoluokitus voi pudota, jos velan osuutta bruttokansantuotteesta ei saada laskuun, tai jos työmarkkinoilla tapahtuu rakenteellinen käänne heikompaan.

Fitch laski samaan aikaan Kanadan luottoluokituksen tasolle ”AA+”. Aikaisemmin Kanadan luokitus oli paras mahdollinen eli ”AAA”. Kanada on nyt virallisesti ensimmäinen maa, joka menetti korkeimman luottoluokituksen koronakriisin vuoksi.

Suomi putosi arvostetusta kolmen A:n luottoluokituksen maiden kerhosta vuonna 2014. Ruotsi, Norja ja Tanska sitä vastoin kuuluvat edelleen kolmen A:n ryhmään, samoin euromaista Saksa, Luxemburg ja Hollanti.

Lue seuraavaksi: