S&P kuitenkin muistuttaa Suomea rakenteellisten uudistusten tärkeydestä.

”Luottamus Suomen yleiseen kykyyn tehdä uudistuksia sai kovan iskun maaliskuussa 2019, kun sote-uudistus epäonnistui. Suomen on lisäksi osoitettava, että se pystyy hallitsemaan rakenteelliset haasteet, joita ikääntyvä väestö ja työikäisen väestön supistuminen aiheuttavat. Jos näin ei tapahdu, se syö pitkän aikavälin kasvupotentiaalia”, S&P kirjoittaa raportissaan.

Luottoluokittaja sanoo, että Suomen luottoluokituksen nosto vaatisi rakenteellisia uudistuksia ja julkisen talouden pitkän aikavälin kestävyyden parantamista. Luottoluokitus voi laskea, jos rakenteellisia uudistuksia ei saada vietyä läpi ja julkinen velkaantuminen kasvaa.

”S&P:n analyysin mukaan Suomen luottoluokitus ei ole välittömässä vaarassa. Rakenneuudistusten tarve on kuitenkin suuri, ja luokittaja huomauttaa, että luottamus Suomen kykyyn toteuttaa muutoksia on heikentynyt. Kolmen A:n kerhoon on pitkä matka”, Nordean pääanalyytikko Jan von Gerich summaa luottoluokittajan viestin Twitterissä.

Suomi putosi arvostetusta kolmen A:n luottoluokituksen maiden kerhosta vuonna 2014. Ruotsi, Norja ja Tanska sitä vastoin kuuluvat edelleen kolmen A:n ryhmään, samoin euromaista Saksa, Luxemburg ja Hollanti.

Toinen luottoluokittaja Fitch pudotti Suomen luokitusnäkymät vakaiksi tammikuussa ja varoitti julkisesta velasta ja väestön ikääntymisestä.

Lue seuraavaksi: