Luottoluokittaja Fitch on jälleen kerran varoittanut Suomea väestön ikääntymisen vaikutuksista.

”Nopeasti ikääntyvä väestö ja työmarkkinoiden rakenteelliset ongelmat supistavat edelleen talouskasvun mahdollisuuksia”, Fitch kirjoittaa raportissaan.

Viimeksi samasta asiasta varoittivat luottoluokittaja DBRS ja Kansainvälinen valuuttarahasto IMF pari viikkoa sitten. Lue tarkemmin: Kaksi varoitusta Suomelle: ”Jotkut lainanottajat alttiina muita suuremmalle riskille”

Myös luottoluokittajat S&P ja Moody’s ovat aikaisemmin varoittaneet Suomea väestön ikääntymisen vaikutuksista.

Fitch toisti perjantai-iltana Suomen luottoluokituksen ”AA+2 ja positiiviset luokitusnäkymät. Moody’s puolestaan ilmoitti, ettei tehnyt päätöstä Suomen luottoluokituksesta. Moody’sin luokitus Suomelle on ”Aa1” ja luokitusnäkymät vakaat.

Osa ekonomisteista odotti, että Moody’s olisi nostanut Suomen luottoluokitusnäkymiä. Fitch nosti luottoluokitusnäkymiä viime elokuussa ja Moody’s on yleensä seurannut oman päätöksensä kanssa hieman myöhemmin.

”Fitch pitää Suomen luottoluokituksen näkymät positiivisina. Luokituksen nosto ei kuitenkaan lähellä”, Nordean päästrategi Jan von Gerich arvioi Twitterissä.

Hän muistuttaa, että Fitch on edelleen luottoluokittajista positiivisin Suomen suhteen.

Fitch kuitenkin leikkasi ennusttetaan Suomen talouskasvusta ja ennakoi bkt:n kasvaneen viime vuonna 2,3 prosenttia. Aikaisempi arvio oli2,7 prosenttia. Tälle vuodelle Fitch ennustaa 1,5 prosentin kasvua ja ensi vuodelle 1,2 prosentin kasvua.

Lue myös: Asiantuntija varoittaa Suomen luottoluokituksesta: ”Veronmaksajia odottaa kallis lasku”