Tammikuu 2020 oli maapallolla lämpimin 141-vuotisessa mittaushistoriassa, kertovat Yhdysvaltain sää- ja valtamerentutkimusvirasto NOAA:n tuoreet tilastot, joista uutisoi brittilehti The Guardian.

NOAA:n mukaan maan- ja merenpinnan maailmanlaajuinen keskilämpötila oli tammikuussa 1,14 celsiusastetta korkeampi kuin 1900-luvun keskiarvo. Tammikuun ennätyslämmöt seuraavat poikkeuksellisen lämmintä vuotta 2019, joka oli mittaushistorian toiseksi lämpimin. Hieman pidemmällä näkökulmalla viimeiset viisi vuotta samoin kuin viime vuosikymmen ovat olleet kuumimmat 150 vuoteen, mikä Guardianin mukaan viittaa ilmastonmuutoksen tahdin kiihtymiseen.

Suomessa lämpöennätykset rikkoutuivat tammikuussa Lapin eteläpuolella. Rikki menivät niin tammikuun keskilämpötilojen kuin ylimpien lämpötilojen ennätykset, ja ”tammikuu oli ennätyksellisillä alueilla yleisesti 7‒8 astetta tavanomaista leudompi”, Ilmatieteen laitos on kertonut verraten keskiarvoon vuosilta 1981‒2010.

Suomen lisäksi ennätyslämpöjä koettiin tammikuussa muussa Skandinaviassa, isossa osassa Venäjää sekä itäisessä Kanadassa – jossa tammikuun lämpötilat olivat kokonaiset viisi celsiusastetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampia, jopa yli. Muun muassa Ruotsin Örebrossa mitattiin 10,3 asteen lukema, korkein lämpötila tammikuussa sitten vuoden 1858.

Ennätykset jatkuivat helmikuussa eri puolella maapalloa, kun Antarktiksella mitattiin 9. helmikuuta ennätyksellinen 20 celsiusasteen ylitys. Tämän lisäksi Etelämantereen seudulla koettiin muitakin lämpöpiikkejä helmikuun alussa, ja tutkijat kuvasivat alueen lukuja ”uskomattomiksi ja epänormaaleiksi”, Guardian kertoo.

NOAA:n mukaan neljä lämpimintä tammikuuta mittaushistorian aikana on koettu vuoden 2016 jälkeen, kun taas kymmenen lämpimintä tammikuuta ajoittuvat kaikki vuoden 2002 jälkeiseen aikaan.

Yksittäinen talvi ei kerro ilmastonmuutoksesta

Yksittäinen leuto talvi ei Ilmatieteen laitoksen mukaan ole merkki ilmaston lämpenemisestä. Ilmastonmuutos kuitenkin ”aiheuttaa ilmastollisten olosuhteiden pitkäaikaisia muutoksia, jolloin leudot talvet yleistyvät ja kylmistä talvista tulee harvinaisempia”.

Suomen ilmaston ennustetaan muuttuvan ilmastonmuutoksen vaikutuksesta enemmän juuri talvella kuin kesällä.

"Tulevaisuudessa Etelä-Suomen talvet ovat yhä useammin sen kaltaisia, mitä nyt koemme", ryhmäpäällikkö Antti Mäkelä Ilmatieteen laitokselta on kuvannut.

Suomessa tammikuu 2019 oli myös suuressa osassa Lappia 2‒5 astetta keskiarvoa lauhempi, mutta tätä ei laitoksen mukaan kuitenkaan voida pitää poikkeuksellisena. Koko maan keskilämpötila ylsi tammikuussa mittaushistorian toiselle sijalle. Lämpimin tammikuu oli vuonna 1925, jolloin lauha sää ylsi myös Lappiin.