Helsingin kaupungilla mietitään, mitä tehdään luvattomiin päiväkoteihin maksettujen tukien suhteen. Kokoomustaustaisen toimitusjohtajan yksityinen Ankkalampi-päiväkotiketju on saanut merkittäviä summia käynnistämistukea kaupungilta, Talouselämä-lehti kertoo.

Viranomaiset ovat havainneet Ankkalampi-päiväkotiketjun toiminnassa merkittäviä puutteita, jotka ovat jatkuneet vuosien ajan. Helsingin kaupunki tiedotti 18. tammikuuta, että Helsingin Lauttasaaressa Vattuniemenkadulla viime elokuusta toiminut Ankkalammen päiväkoti suljetaan.

Kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaosto oli evännyt päiväkodilta tilapäisen rakennusluvan, koska sen paloturvallisuusratkaisut eivät täytä vaatimuksia. Päiväkotitilojen käyttöönotto edellyttää ennen toiminnan aloittamista rakennusluvan, jonka käsittelyn yhteydessä tilojen terveellisyys ja turvallisuus varmistetaan.

Helsingin kaupungin yksityisen varhaiskasvatuksen aluepäällikön Eeva Tiihosen mukaan seitsemästä muustakin helsinkiläisestä Ankkalammen päiväkodista puuttuu rakennusluvat. Päiväkodeista kaksi sijaitsee Punavuoressa, kaksi Lauttasaaressa sekä yksi Arabianrannassa, Töölössä ja Herttoniemenrannassa.

Talouselämä löysi Helsingin kaupungin Päätökset-verkkopalvelun kautta yhdeksän Helsingin varhaiskasvatusjohtajan päätöstä, joissa on maksettu Ankkalammen päiväkodeille käynnistämistukea.

Kaupunki myöntää käynnistämistukea yksityisille päiväkodeille toimitilan hankkimisesta ja muutostöistä aiheutuviin kustannuksiin sekä päivähoitotoiminnan käynnistämiseen tarvittavan irtaimiston hankintakustannuksiin.

Päätöksistä käy ilmi, että kaupunki on maksanut Ankkalammen päiväkodeille vähintään noin 210 000 euron edestä käynnistämistukia. Lähes kaikki tukipäätökset on tehty vuosina 2014–2018.

Palvelusta löytyvien päätöksien perusteella käynnistämistuista yli 90 000 euroa oli maksettu Ankkalammen neljälle luvattomalle päiväkodille, jotka sijaitsevat Lauttasaaressa Melkonkadulla, Punavuoressa, Töölössä ja Arabianrannassa.

"Olemme olleet käsityksessä, että lupa-asiat tilan käytön osuudelta ovat kunnossa. Nyt tulee mietintään, mikä yksiköiden tilanne on", Tiihonen sanoi.

Tiihonen kertoo, että nyt on harkinnassa, mitä tehdään luvattomiin päiväkoteihin maksettujen tukien suhteen. Tiihosen mukaan on mahdollista, että Ankkalammen päiväkoteihin maksetut käynnistämistuet ovat suurempia kuin runsaat 200 000 euroa.

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoi keskiviikkona, että kaupunki aikoo tehdä Ankkalammesta tutkintapyynnön poliisille.

Ankkalammen toimitusjohtaja Heidi Ruhala kertoi Talouselämälle, ettei hän ehdi kommentoida asiaa. Ruhala pyrki vuonna 2017 Helsingin kaupunginvaltuustoon kokoomuksen ehdokkaana, muttei tullut valituksi. Hän on kaupunginvaltuuston varavaltuutettu.

Lue laajempi juttu Talouselämästä.