Suomen kansantalous on taantumassa, koska bruttokansantuote (bkt) on supistunut nyt kaksi vuosineljännestä peräjälkeen.

Asiasta kertoo Tilastokeskus.

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan bkt:n volyymi väheni tammi-maaliskuussa 0,9 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna.

Tilastokeskuksen aiemman ennakkoarvion mukaan bkt:n odotettiin kasvaneen 0,1 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä, joten tietojen tarkentuminen heikommaksi on huomattava

Ulkomaankauppa otti ensimmäisellä neljänneksellä iskua. Tilastokeskuksen mukaan tammi-maaliskuussa viennin volyymi supistui 7,4 prosenttia loka-joulukuusta. Tuonti väheni 3,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Yksityinen kulutus kärsi vähän. Sen volyymi pieneni ensimmäisellä neljänneksellä 0,6 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Investoinnit vähenivät 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Enteitä tulevasta

Kuntarahoituksen pääekonomisti Timo Vesala ja Danske Bankin pääekonomisti Pasi Kuoppamäki arvioivat, että bkt:n supistuminen on paljon maltillisempaa kuin monissa koronakriisin pahemmin runtelemissa maissa.

Koronavirus ja sen torjumistoimet iskivät muun Euroopan talouteen huomattavasti rajummin kuin Suomeen. Euroalueen bkt supistui ennakkotiedon mukaan 3,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä.

Kuoppamäki pitää lukuja torjuntavoittona.

Vesalan ja Kuoppamäen mukaan nyt nähdyt luvut ovat esimakua siitä, mitä toisella vuosineljänneksellä on luvassa. Poikkeusolot alkoivat maaliskuussa ja niiden arvioidaan vaikuttavan voimakkaasti toiseen vuosineljännekseen, sillä monet yritykset joutuivat sulkemaan ovensa keväällä. Talouden luottamusmittarit romahtivat huhtikuussa lamavuosien tasolle.

”Toinen vuosineljännes tulee olemaan surkea myös Suomessa”, Kuoppamäki kertoo.

Suomen talousnäkymien kannalta on Vesalan mielestä oleellista, miten rajusti koronakriisin ”peräaalto” osuu teollisuuteen ja miten pitkäkestoisesti kansainvälinen investointikysyntä hyytyy.

”Vaarana myös on, että kilpailijamaissa tuotantokustannukset taas kerran joustavat Suomea nopeammin. Jos menetämme markkinaosuuksia suppenevassa markkinassa, vaikutukset teollisuuteen voivat olla isot ja pitkäaikaiset.”