Yhdysvaltain presidentinvaaleissa, jotka käydään 8. marraskuuta on olennaista se, kumpi ehdokkaista saa taakseen 270 valitsijamiestä. Sekä amerikkalaislehti Voxissa että politiikan tutkija Bryan Cranstonin mielipidetekstissä Independent-lehdessä spekuloidaan sillä, mitkä osavaltiot ehdokkaan on voitettava saadakseen 270 valitsijamiestä kasaan.

Cranstonin mukaan lähtötilanne on se, että Clintonilla on 19 ”varmaa” osavaltiota, mikä merkitsee 242 valitsijamiesääntä, kun taas Trumpin ”varmoja” osavaltioita on 22 ja valitsijamiesääniä 180. ”Todennäköisiä” osavaltioita on Clintonilla kolme ja Trumpilla kaksi, mikä tuo valitsijamiesäänet tilanteeseen 257–206.

Vox laskee, että republikaanien ehdokkaan Donald Trumpin on voitettava Iowassa, Ohiossa ja Arizonassa, joissa hänellä on vahva kannatus. Lisäksi hänen olisi voitettava vaa’ankieliosavaltioissa Floridassa ja Pohjois-Carolinassa ja lisäksi voitettava joko Pennsylvaniassa tai Michiganissa, jotka ovat vahvaa demokraattien aluetta.

Bryan Cranston puolestaan luonnehtii, että Trumpin pitäisi voittaa perinteisten republikaaniosavaltioiden lisäksi Florida, Ohio ja Virginia sekä lisäksi yksi muu osavaltio.

Näin ollen jäljelle jää viisi vaa’ankieliosavaltiota, jotka ovat Colorado, Florida, Ohio, Nevada ja Virginia, Cranston kirjoittaa.

Cranstonin mukaan Clintonin täytyy voittaa historiallisesti demokraattisten osavaltioiden ohella Florida, tai Ohio tai Virginia. Toisaalta, jos Clinton voittaa odotusten mukaisten osavaltioiden ohella sekä Coloradon että Nevadan, hän voittaa presidentinvaalit.

Yhdysvaltain vaalituloksen pitäisi alkaa selvitä keskiviikkoaamuna Suomen aikaa.