Ahmed Elgargourin mukaan on hyvin yleistä, että maahanmuuttajat eivät tunne Suomen kulttuuria ja heillä ei ole suomalaisia ystäviä.Kuva: Ahmed El Gargouri

Suomeen Libyasta muuttanut, väitöskirjaansa Vaasan yliopistossa tekevä Ahmed Elgargouri on huolissaan Libyan kriisitilanteesta ja Välimeren yltyneistä pakolaisvirroista, mutta ymmärtää suomalaisten huolen suurista turvapaikanhakijamääristä.

–Totta kai olen todella surullinen, mitä sillä alueella tapahtuu, kaikki se tappaminen ja muu. Samaan aikaan olen yksi niistä, joilla on turvallisuus ja suoja Euroopassa. Pelkään, että nämä valtavat pakolaisvirrat voisivat vaikuttaa Euroopan taloustilanteeseen ja sitten Eurooppakaan ei enää ole niin turvallinen paikka, Elgargouri sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mukaansa suurin osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on viattomia, mutta ”toiset eivät ole niin viattomia”.

–On rikollisia, jotka hyppäävät veneisiin, koska tietävät, että eivät voi jäädä kotiin, koska he kuolisivat. Ongelma on se, että emme voi tietää tänne tulevien ihmisten taustoja, Elgargouri sanoo.

Hän korostaa, että Eurooppaan pyrkivillä turvapaikanhakijoilla on kotimaassaan todella huono tilanne.

–Muuten he eivät edes tulisi. Tänne tuleminen tarkoittaa sitä, että on joitain huonoja tapoja, siellä tapahtuu jotain väärää. Meidän pitäisi varmistaa, että ne huonot asiat eivät seuraa heitä tänne. Se on ihan normaalia eikä siinä ole mitään väärää, Elgargouri sanoo.

Elgargourin mielestä Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden rikostausta pitäisi selvittää huolella. Lisäksi hän ehdottaa, että turvapaikan hakijoille pitäisi opettaa suomen kieltä ja maan kulttuuria jo siinä vaiheessa, kun he odottavat pakolaisstatuksen saamista vastaanottokeskuksissa.

–Suomella on identiteetti, ja sitä pitää pyrkiä säilyttämään. Teillä on hyvin organisoitu ja hyvä maa. Miksi riskeeraisi sen tuomalla siihen uusia asioita, jotka voisivat tehdä siitä huonomman. Miksi riskeerata, hän pohtii.

Elgargouri kertoo Suomeen muuton olleen hänelle helpompaa, koska hän alkoi heti ajatella Suomea kotinaan ja hyväksyi sen, että yhteiskuntaan pitää integroitua.

–Monet maahanmuuttajat tulevat tänne, ja edelleen kokevat, että ovat ulkomaalaisia. He syyttävät ihmisiä siitä, että heitä kohdellaan kuin ulkomaalaisia. Sanon heille aina, että mieti itse elätkö täällä kuin ulkomaalainen vai ajatteletko tätä kotinasi, Elgargouri sanoo.

–Jos koet, että et hyväksy suomalaista kulttuuria, et pidä siitä mitä täällä on meneillään. Siinä tapauksessa älä syytä ihmisiä siitä, että sinua kohdellaan kuin ulkomaalaista, koska teit itse itsestäsi ulkomaalaisen, hän lisää.

Elgargourin mukaan on hyvin yleistä, että maahanmuuttajat eivät tunne Suomen kulttuuria ja heillä ei ole suomalaisia ystäviä.

–Sitten he valittavat, miksi suomalaiset eivät pidä heistä. Itse asiassa suomalaisilla ei ole mitään ulkomaalaisia vastaan, vaan sinua vastaan, joka et hyväksy heitä, hän sanoo.

Elgargouri on asunut Suomessa vuodesta 2011 lähtien. Suuri osa hänen ystävistään on suomalaisia. Hän on opetellut puhumaan suomea ja pitämään saunomisesta ja muista Suomen kulttuuriin kuuluvista asioista.

Hänen mielestään pitäisi panostaa erityisesti nuoriin maahanmuuttajiin ja opettaa heille, miksi Suomi on menestyksekäs maa, ja miten he voivat menestyä Suomessa.

Elgargouri ymmärtää, että monet suomalaiset ovat huolissaan viime aikoina rajusti lisääntyneestä turvapaikanhakijoiden määrästä Euroopassa ja Suomessa. Suomen kaikki turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskukset ovat jo täynnä, ja turvapaikanhakijoille kaavaillaan väliaikaisia vastaanottokeskuksia.

Kansanedustaja Pekka Haavisto (vihr.) nosti keskiviikkona Ylellä esiin, että Euroopan pakolaistilanteen ratkaisemisessa katseet on käännettävä myös lähtömaita ja kauttakulkumaita kohti. Hän mainitsee erityisesti Libyan, Elgargourin kotimaan.

– Euroopan unionilla oli aikaisemmin [Libyan entisen diktaattorin Muammar] Gaddafin kanssa mefistolainen sopimus siitä, miten rajoja ja valvotaan ja Välimeren käyttö pakolaisten salakuljetukseen estetään. Nyt Libyan sisällissota ja kahden hallinnon synty on aiheuttanut sen, että siellä ei ole minkäänlaista rajakontrollia. Libyasta on tullut salakuljettajien ja ihmiskaupan kultamaa, Haavisto sanoi.

Elgargouri kuvailee Libyan tilannetta kaaokseksi. Maan ainoa turvallinen alue on kaikkein itäisin alue.

–Kun menin Libyaan 2013, ystäväni vitsaili, että emme nuku enää ennen kuin kuulemme ampumista. Siitä on tullut tapa, että hiljaisena iltana kaikki ihmettelevät, miksi on niin hiljaista, hän sanoo.

Edes sotaa, kaaosta ja jatkuvaa meteliä ei enää pelätä Libyassa.

–Ihan kuin ihmisten mielet olisivat muuttuneet, rakennettu uudelleen. Ihmiset ovat oppineet suhtautumaan tilanteeseen, mutta tietenkään he eivät ole onnellisia. He yrittävät teeskennellä, että elävät normaalisti ilman ongelmia, Elgargouri sanoo.

Elgargourin äiti ja sisko ovat paenneet Libyasta Egyptiin, kun isä ja veli jäivät vahtimaan taloa Libyaan.

–Puhun puhelimessa joka päivä isäni ja veljeni kanssa tai ainakin kirjoitan heille. Tulilinja on aika kaukana heidän kodistaan, ja he ovat armeijan ympäröimänä, joten ainakin tiedän, että kaupoissa on kaikki tarvittava. He syövät ja juovat kotona. Ei siellä ole mitään muuta tekemistä nykyään.

Elgargouri ei ole vieraillut Libyassa yli vuoteen, mutta haaveilee, että voi vielä jonain päivänä palata maahan.

–Haluaisin auttaa Libyaa muuttumaan paremmaksi tuomalla sinne joitain Suomessa saamiani kokemuksia esimerkiksi koulutuksesta ja liikenteestä. Haaveilen siitä edelleen, että voin jonain päivänä tehdä niin.