Joillekin maahanmuuttajille voisi järjestää tulkin työpaikalle, jos he eivät osaa vielä kieltä riittävästi, ja heillä on osaamista, josta Suomessa on pulaa. Näin ehdottaa maahanmuuttajien kanssa työskentelevä Itä-Suomen aikuiskoulutuskeskuksen opettaja Matti Matikainen.

–Olen saanut kuuroja ihmisiä keittiöihin töihin. Heillä on tulkit mukana siellä. Sokealla ihmisellä on tarvittaessa ohjaus ja opastus paikalla. Voisiko miettiä jotain vastaavaa systeemiä näille tietyille kriittisille korkeakoulutetuille aloille? Turha näitä ihmisiä täällä työttömänä pitää, Matikainen sanoo Uudelle Suomelle.

Matikainen mainitsee Puheenvuoron blogissaan Venäjältä Suomeen tulleen lääketieteen tohtorin, erikoislääkärin, joka ei ole Suomessa saanut oman alansa töitä kielitaidon takia.

– Suomessa hän on asunut noin neljä vuotta ja on ollut aikaisemmin kielikoulutuksissa ja sieltä hänet on ohjattu työharjoitteluun mm. asukastupaan keittiötöihin. Kun hän tuli opiskelijakseni, oli hänen tavoitteenaan koulunkäyntiavustajan työt. Se olisi työtä, jossa hän voisi omasta mielestään jollain tavalla hyödyntää osaamistaan, Matikainen kirjoittaa.

Hänen mielestään Suomessa ulkomailta muuttaneita ihmisiä pitäisi kotouttaa paremmin.

– Onko tämä Suomen kotouttamisjärjestelmä oikeasti näin masentava? Muutamassa vuodessa onnistumme romauttamaan ihmisten urahaaveet erikoislääkäristä koulunkäyntiavustajaksi, Matikainen toteaa.

–Eikö olisi kaikkien edun mukaista, että tämäkin henkilö tekisi oman alansa töitä, jonka tekijöistä on viimeisimmän ammattibarometrin mukaan edelleen huutava pula Suomessa? Eikö jonkun kannattaisi ottaa heti kotoutuksen alkuvaiheessa kokonaisvastuuta ihmisen kotoutuksesta ilman, että heitä heitellään paikasta toiseen? hän lisää.

Matikainen kertoo Uudelle Suomelle, että kyseinen lääkäri puhuu suomea, mutta ei tarpeeksi hyvin lääkärin työhön.

–Me pystymme kommunikoimaan suomen kielellä. Hänelläkin on jo ikää sen verran, että hän on ehkä vähän arka puhumaan suomen kieltä. Hän pärjää näissä tilanteissa ihan hyvin, mutta kielitaito ei ehkä ihan riitä vielä lääkärin vastaanotolle, hän kertoo.

Matikaisen mukaan vastaavia tarinoita tulee vastaan usein eri aloilta. Hänen mielestään Suomessa on liian tiukat kriteerit työnhaussa.

–Kyllä meillä joissakin töissä on turhan tiukat kriteerit. Sanotaan, että työn hakemisessa, hän toteaa.

Hänen mielestään on harmillista, että ihmisiltä vaaditaan niin hyvää kielitaitoa, vaikka itse työtehtävässä kielitaitoa ei tarvittaisi ollenkaan.

–Jos haet siivoajaksi jonnekin, hakusysteemi on jo sellainen, että siinä tarvitaan paljon, paljon parempaa kielitaitoa kuin mitä työtehtävässä tarvitaan. Hakuvaiheessa testataan sellaisia asioita, mistä itse sanon surkeiden nettilomakkeiden täyttötaidoksi, Matikainen sanoo.