Lasse Männistö.Kuva: Wikimedia Commons / Petri Krohn

Afrikkalaisten ja aasialaisten siivoojien pakkoirtisanomiset Uudellamaalla ovat monella tapaa täysin kohtuuttomia ja väärin, katsoo kansanedustaja Lasse Männistö (kok.).

Männistö ottaa Puheenvuoro-blogissaan kantaa Uudenmaan työlupayksikön kritisoituun ratkaisuun. Hänen mielestään tilanne on maahanmuuttopoliittisesti ”aivan älytön”: korostetaanhan maahanmuuttajien integraatiosta puhuttaessa toistuvasti työn tärkeyttä.

–On inhimillisesti täysin väärin, että yhteiskunta vie tarveharkinnalla työntekijältä työn, jonka hän on hoitanut erinomaisesti palvellen niin omaa ja mahdollisen perheensä etua, työnantajansa etua kuin Suomenkin etua, kirjoittaa Männistö.

Maahanmuuttajia työllistäneiden yritysten kannalta tilanne on kohtuuton.

–Yritysten toivotaan työllistävän ja toimivan hyvinä työnantajina. Ja sitten kun ne työllistävät ja niiden työntekijät oppivat työnsä ja hoitavat sen esimerkillisesti, pakotetaan yritys lopettamaan työsuhde, kirjoittaa Männistö.

Kauppalehti kertoi eilen helsinkiläisen Siskon Siivous Oy:n tapauksesta. Työlupayksikkö on viime aikoina evännyt työlupia yhtiön pitkäaikaisilta työntekijöiltä, jotka ovat tulleet Suomeen Euroopan työmarkkina-alueen eli ETA-maiden ulkopuolelta.

Työlupayksikön perusteluiden mukaan siivousalalle ei saa palkata ETA-maiden ulkopuolista työvoimaa, sillä alalle on tarjolla riittävästi suomalaista ja eurooppalaista työvoimaa.

Alan työnantajat ovat täysin eri mieltä, kertoo Kauppalehti. Heidän mukaansa viranomaiset toimivat tilastoharhojen mukaan: edes työttömät suomalaiset eivät ole halukkaita siivoustöihin.

Männistön mielestä tämä on kaikkein käsittämättömintä tapauksessa.

–Tämä väitetty suomalainen työvoimareservi ei ole siivousyrittäjän näkökulmasta todellinen. Tilastot eivät työnantajan näkökulmasta paljoa lämmitä, jos hakuilmoituksiin ei tule vastauksia motivoituneilta ja asiansa osaavilta hakijoilta, hän kirjoittaa.

–Todellisuus on toinen, vai kuinka moni tätä lukevista oikeasti olisi valmis siirtymään väliaikaisesti työttömäksi jäädessään siivoamaan? Niinpä. Ilman maahanmuuttajia jäisivät metroasemamme, toimistomme ja julkiset vessamme siivoamatta ja yöbussimme ajamatta.