Maahanmuutto ja ilmastonmuutoksen torjunta nousivat suurimmiksi kiistakapuloiksi Fingon ja Uuden Suomen yhteisessä eurovaalipaneelissa lauantaina.

Kiivaimmat vastalauseet sai osakseen perussuomalaisten Olli Kotro, joka painotti rahankäytön tehokkuutta esimerkiksi kehitysyhteistyössä.

”Rahankäytön tehokkuus on tärkeää. Maahanmuutto ei ole ongelma Euroopassa, vaan poliittinen islam”, hän sanoi.

Sdp:n Tuulia Pitkänen pitää Kotron linjausta ”käsittämättömänä”.

”Täysin käsittämätön linja, että vastustetaan maahanmuuttoa, mutta vastustetaan myös kehitysyhteistyötä.”

Vasemmistoliiton Silvi Modig korosti ilmastopolitiikan merkitystä.

”Ilmasto täytyy olla keskiössä. Jos me ei torjuta ilmastonmuutosta, sitten vasta isot ihmisjoukot joutuvat lähtemään liikkeelle. Eli te (perussuomalaiset) vastustatte maahanmuuttoa, mutta vastustatte myös kaikki keinoja, joilla voitaisiin auttaa ihmisiä.”

Ilmastonmuutoksen torjunnassa Olli Kotro sanoi suosivansa maltillisia ratkaisuja.

”Lähtisin siitä, että ratkaisujen tulee olla maltillisia ja pitää välttää hysterian lietsomista. Toivoisin hyvin rakentavaa keskustelua. ”

Silvia Modig muistutta Kotroa siitä, että perussuomalaiset jäi pois eduskuntaryhmien yhteisestä ilmastolinjauksesta. Lue myös: Tässä on eduskuntapuolueiden yhteinen ilmastolinjaus

”Se on tärkeää, miten puolueet suhtautuu tähän. Eduskuntapuolueista vain kaksi on 1,5 asteen polulla, ne ovat vihreät ja vasemmistoliitto. Perussuomalaiset ainoana jäi pois linjauksista. ”

Lue lisää: Väkevä viesti Antti Rinteelle: ”Saksa täytyy saada tämän taakse” – Suomen niitattava EU:n ilmastotavoite 2050