Sisilialaisen Agricenton kaupungin syyttäjä on aloittanut rikostutkinnan Italian sisäministerin Matteo Salvinin ja sisäministeriön kansliapäällikön Matteo Piantedosin toiminnasta.

Tutkinta koskee Salvinin päätöstä estää siirtolaisia Lampedusan saaren edustalta pelastaneen Italian rannikkovartioston Diciotti-aluksen pääsyä maihin Sisiliaan. Alus päästettiin viiden päivän jälkeen maihin Cataniassa, mutta Salvini esti siirtolaisten maihinnousun. Hän antoi luvan maihinnousuun lauantai-iltana. Laivassa oli 177 siirtolaista.

Salvinin mukaan siirtolaiset päästettiin nousemaan maihin, koska usea katolisen kirkon piispa oli luvannut ottaa siirtolaiset vastaan. Päätös osuu samaan aikaan, jollon ensimmäiset uutiset rikostutkinnasta tulivat julki.

Salvinia ja Piantedosia epäillään kidnappauksesta, laittomasta pidätyksestä ja virka-aseman väärinkäyttämisestä. Salvini itse on kommentoinut tutkintaa vain lyhyesti.

”Häpeällistä. Minua ei pysäytetä”, hän sanoi Corriere della Seran mukaan.

Italian presidentti Sergio Mattarella puuttui heinäkuussa Salvinin toimiin vastaavassa tapauksessa. Salvini esti tuolloin siirtolaisten pääsyn maihin samaisesta rannikkovartioston Diciotti-aluksesta. Mattarella päästi siirtolaiset maihin omalla päätöksellään.

Italian työministeri Luigi Di Maio uhkasi viikolla, että Italia lopettaa maksunsa EU:lle, jos muut Euroopan maat eivät auta siirtolaisten vastaanottamisessa. Euroopan komissio vastasi ilmoittamalla, että uhkaukset eivät toimi Euroopassa.

Lue lisää:

Italia pysäytti oman rannikkovartiostonsa aluksen: Siirtolaiset jumissa

Italiassa ilmiriita maahanmuuttajista – presidetti puuttui sisäministerin kovaan linjaan