Maahanmuuttovirasto kertoo, että albanialaisten turvapaikanhakijoiden määrä on moninkertaistunut lyhyessä ajassa Suomessa.

- Kesäkuussa hakijoita tuli 71, kun toukokuussa hakijoita oli 25. Heinäkuussa hakijoita on tullut jo noin 150, virasto kertoo tiedotteessaan.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen tulleet albanialaiset ovat kertoneet, että heidän tulonsa taustalla on ”järjestelmällistä toimintaa”.

-Maahanmuuttovirasto on saanut tietoa vastaavista tapauksista muuallakin Euroopassa. Matkojen järjestäjät ovat markkinoineet hakijoille, että vaikka oleskelulupaa ei myönnettäisi, paluumatkaan saa rahaa, virasto kertoo.

Albanian yleinen turvallisuustilanne määritellään rauhalliseksi, joten kaikille tänä vuonna turvapaikkaa hakeneille albanialaisille on tehty kielteinen päätös, virasto kertoo.

Muiden muassa kielteisen päätöksen saaneet turvapaikanhakijat voivat hakea tukea vapaaehtoiseen paluuseen, joka Albaniaan palaavalle aikuiselle on 200 euroa.

- Avustus voidaan myöntää alennettuna tai jättää myöntämättä kokonaan, jos on perusteltua aihetta epäillä, että hakija käyttää väärin avustusjärjestelmää. Mahdolliseen väärinkäytökseen voi viitata esimerkiksi tilanne, jossa joukko turvapaikanhakijoita hakee heti maahan saavuttuaan vapaaehtoisen paluun avustusta. Vapaaehtoisen paluun tukea on myönnetty tänä vuonna noin 30 albanialaiselle, Maahanmuuttovirasto kertoo.

Suurin osa Suomeen tulleista albanialaisista on siis jäänyt ilman vapaaehtoisen paluun avustusta.