Euroopan komissio esittää maahanmuuton valvonnan tehostamista ja muutoksia Schengen-sopimukseen Pohjois-Afrikasta tulevan maahanmuuttoaallon takia.

Komission mukaan Libyan levottomuudet ovat ajaneet pakolaisiksi 650 000 ihmistä, joist ayli 25 000 on pyrkinyt parempiin oloihin EU:n alueelle. Hyvin harvat ovat hakeneet turvapaikkaa ja vyöry on kohdistunut erityisesti Etelä-Euroopan maihin.

Komissio ehdottaa paremman arviointimekanismin luomista Schengen-alueelle. Schengen-sopimus mahdollistaa vapaan liikkuvuuden maiden välillä.

- Schengen-alueen vakauden turvaamiseksi saattaa myös olla tarpeen säätää, että sisärajoilla tehtävät tarkastukset voidaan ottaa väliaikaisesti uudelleen käyttöön erittäin poikkeuksellisissa tilanteissa, esimerkiksi kun johonkin ulkorajojen osuuteen kohdistuu äkillisesti kova maahanmuuttopaine, sisäasioista vastaava komissaari Cecilia Malmström toteaa.

Italia ja Ranska ovat siis saamassa tahtonsa läpi. Maat vaativat mahdollisuutta rajatarkastuksiin maahanmuuttovyöryn takia.

Komissio haluaa EU:lle yhteisen turvapaikkajärjestelmän ensi vuoteen mennessä. Komissio esittää myös rajavalvonnan lujittamista ja Schengen-alueen hallinnointia laittoman maahanmuuton torjumiseksi. Komissio haluaa myös tukea laillista, työperäistä maahanmuuttoa.