Taloustieteen dosentti ja tutkimusyhtiö GnS Economicsin toimitusjohtaja Tuomas Malinen on sitä mieltä, että Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelman taloutta koskevan osuuden ”epämääräisyys on hyvin hälyttävää”.

Malinen ennustaa maailmantalouden romahdusta tulevan talven aikana ja sen ajautumista peräti lamaan ensi vuoden aikana. Suomen talouden Malisen yhtiö ennustaa supistuvan useilla prosenteilla ensi vuonna. Ennuste poikkeaa valtavirrasta, sillä käytännössä kaikki muut tahot ennustavat Suomen talouden kasvavan ensi vuonna, vaikkakin kasvun nähdään heikentyvän. Maanantaina Suomen Pankki leikkasi Suomen ensi vuoden kasvuennustettaan aiemmasta 1,7 prosentista 1,5 prosenttiin. Vaimentuneista näkymistä huolimatta Suomen Pankki katsoo edelleen, että edellytyksiä Suomen talouden kasvulle on yhä olemassa.

Malinen kirjoittaa blogissaan olevansa huolissaan siitä, että Rinteen hallituksella ei tunnu olevan suunnitelmaa taantuman varalle.

”Jos yksistään huomioidaan, että ensi kuussa Yhdysvaltojen nousukaudesta tulee kaikkien aikojen pisin, pitäisi taantuman läheisyyden hälytyskellojen soida. Kun mukaan lisätään maailmantalouden selkeä hidastuminen kaikkialla, hallituksen tulisi välittömästi kaivaa taantumavarautumissuunnitelmansa esille. Sellaista vain ei käytännössä ole”, Malinen kirjoittaa.

Malisen mielestä hallitusohjelmassa on ”täysin ylimalkainen ja potentiaalisesti hyvin vaarallinen” kirjaus taantuman varalle.

Hallitus on kertonut ottavansa käyttöön mekanismin ”poikkeuksellista suhdannetilannetta varten”.

”Mekanismi turvaa osaltaan talouspolitiikan kykyä reagoida taloustilanteen edellyttämällä tavalla ja se voidaan ottaa käyttöön poikkeuksellisen vakavan suhdannetaantuman tilanteessa. Mekanismin puitteissa voidaan kohdentaa enintään 1 miljardi euroa, kuitenkin enintään 500 miljoonaa euroa vuodessa, kertaluonteisiin menoihin tilanteessa, jossa mekanismin käytön edellytykset täyttyvät”, hallitusohjelmassa sanotaan.

LUE MYÖS: Rinteelle ikävä yllätys: Kasvuvauhti ei ole lähelläkään ”normaalia”, eikä sellaista ole näköpiirissä

Hallitusohjelman liitteessä 6 tarkennetaan:

”Suomen talouden vakavaan häiriötilaan viittaa esimerkiksi se, että Suomen bruttokansantuote on supistumassa vähintään 1,0 prosenttia kahtena peräkkäisenä vuosineljänneksenä ja työttömyysasteen trendi on nousemassa kolmen kuukauden aikana kumulatiivisesti vähintään 0,5 prosenttiyksikköä.”

Euroalueen vakavaan häiriötilaan viittaisi hallituksen mukaan se, että euroalueen bruttokansantuote on supistumassa vähintään 0,5 prosenttia kahtena vuosineljänneksenä peräkkäin ja euroalueen kausipuhdistettu työttömyysaste on nousemassa kolmen kuukauden aikana kumulatiivisesti vähintään 0,5 prosenttiyksikköä.

Malisen mukaan hallituksen varaama miljardi taantuman varalle ei riitä mihinkään verrattuna aiempiin talouskriiseihin.

”Hallitusohjelmassa ’suhdannetaantuman’ tai ’vakavan kysyntähäiriön’ [varalle] on varattu miljardi euroa vuosille 2020–2022. Pakko sanoa, että tässä kohtaa oli pakko hieraista silmiä. Miljardi euroa ei nimittäin ole mitään”, Malinen kirjoittaa.

Malisen mielestä velkaelvyttäminen olisi muutenkin riski, sillä Euroopassa voi tapahtua muutakin.

”Emme voi tarkkaan tietää, mitä Euroopassa tai maailmantaloudessa tapahtuu, kun taantuma alkaa, mutta tällä kertaa olisi syytä varautua myös hyvin synkkiin skenaarioihin. Sitä Rinteen hallitus ei ole tekemässä. Päinvastoin”, Malinen kritisoi.

LUE MYÖS: Ekonomisteilta heti tuomio: ”Täyttä utopiaa” – Näin Rinteen hallitusohjelma kiertää velanoton