Sisäministeriö tiedotti tiistaina Suomen joutuvan laskemaan vastaanottokeskusten majoitustasoa. Kansliapäällikkö Päivi Nerg kuvasi Ylen aamutelevisiossa keskiviikkona suorasanaisesti, miltä tilanne näyttää, kun maahan saapuu yhä väkilukuun suhteutettuna neljänneksi eniten turvapaikanhakijoita Euroopassa ja vastaanottokeskusten paikat alkavat loppua.

– Meidän maan tilanne alkaa olla todella kriittinen, Nerg sanoi Ylellä.

Tämä on Nergin mukaan myös viesti, jota pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vie EU-maiden ja Afrikan johtajille Maltan tänään alkavaan muuttoliikekokoukseen. Suomi vaatii Euroopan unionilta nyt johdonmukaisia toimia, joilla tilanne saadaan haltuun.

Lokakuussa Suomeen saapui kaikkiaan 7058 turvapaikanhakijaa. Kuun lopussa tulijamäärät laskivat tilapäisesti, mutta jo marraskuun vaihteessa turvapaikanhakijoita rekisteröitiin viikonlopun aikana yhteensä 776. Pääosa tulijoista on nyt irakilaisten sijaan afgaaneja.

Hakijamäärien kasvaessa nopeasti ”ei vastaanoton palvelujen tasoa enää pystytä pitämään nykyisellään”, ja viranomaiset valmistautuvatkin teltta- ja konttimajoituksen käyttöönottoon.

Päivi Nerg kertoi Ylellä, että telttoihin ei majoiteta lapsiperheitä, vaan ”nuoria miehiä, joita kuitenkin tulee koko ajan”.