Suomen Yrittäjien Valtakunnallisilla yrittäjäpäivillä Lahdessa esiintynyt energia- ja polttoaineyhtiö ST1:n perustaja Mika Anttonen kehui suomalaisyrittäjiä porukaksi, joka ”pitää tätä maata ja yhteiskuntamallia hengissä”.

”Te olette tämän maan selkäranka”, Anttonen aloitti esityksensä aiheesta Miten yrittäjyys voi pelastaa maapalloa.

Maapallon pelastamiseen Anttosella oli kaksi viestiä. Toisen alustus alkoi tutulla, lentomatkustamisesta tutulla ohjeella.

”Lentokoneessakin aina sanotaan, että ennen kuin alatte auttamaan muita, laittakaa happimaski ensin omalle naamalle. Yritystoiminnassa, ennen kuin voitte miettiä maailman pelastamista tai muiden auttamista, pitää tehdä kuten olette tehneetkin. Pitäkää huolta omasta yrityksestä. Siitä, että se on elinvoimainen, vahva kassavirta. Vain silloin voitte tehdä asioita muiden hyväksi”, Anttonen totesi.

”Ei saa tulla harhakuvaa, että kaikkien yrittäjien pitää parantaa maailmaa, ottaa ilmastonmuutos hanskaan. Se on iso ja vaikea tehtävä. Tärkeintä on, että pidätte huolta omasta yrityksestä. Työllistätte, maksatte veroja, jotta tässä maassa voidaan pitää yllä maksutonta koulutusta, terveydenhuoltoa sekä pitää huolta niistä, jotka eivät itse pysty itsestään huolta pitämään.”

”Keskittyminen Mynämäkeen ei riitä”

Anttosen mukaan ilmastonmuutoksen ympärillä on ”väärää tietoa ja vääriä mielikuvia”.

”On paljon kauppamiehiä, jotka tekevät väärillä tiedoilla bisnestä. Se on ymmärrettävää, tämä ei ole heidän vikansa. Asia on ihmisille vaikea. Nollien määrä on hirveän iso, onko luvussa 15 vai 6 nollaa. Tavallisen ihmisen on hankala pysyä perässä.”

”Keskittyminen EU-alueeseen, Mynämäkeen ja Suomeen ei riitä. Se ei ole oikea tapa katsoa koko ongelmaa. Ilmakehä on yhteinen, ei tunne valtion rajoja. On kehitettävä skaalattavia ratkaisuja, jotka ovat käyttöön otettavissa joka puolella maailmaa. Meidän rahoilla täytyy tehdä asioita muiden ihmisten hyväksi. Jos tätä ei ymmärretä, asiaa ei voida koskaan ratkaista”, Anttonen sanoi Lahdessa.

Ilmastoahdistusta hän pitää surullisena seikkana, ”jota ei ole osattu hoitaa oikein”.

”Se ei edistä ratkaisua, että lapset ahdistuvat. Täytyisi laittaa jäitä hattuun. Maapallo ei tule tuhoutumaan, se on varma asia. Voi tulla luonnonkriisejä, jotka vähentävät ihmisten määrää, mutta maapallo ei tule tuhoutumaan.”

Anttonen korosti puheenvuorossaan toimintakyvyn säilyttämistä.

”Yrityksessäkin on tärkeää pitää huolta kassavirrasta, jotta voidaan tehdä järkeviä, hyviä tekoja. Pää kylmänä, ei lähdetä mukaan hypetykseen”, Anttonen totesi yrittäjäväelle lauantaina.