Europarlamentaarikko Ville Niinistö (vihr) ja oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo vaativat EU:ta puuttumaan Brasilian tilanteeseen. Maassa on kuluvan vuoden aikana havaittu Amazonin alueella merkittävä kasvu metsäpalojen määrässä verrattuna edellisvuoteen.

Tammi–elokuun aikana Amazonin alueella on havaittu lähes 73 000 metsäpaloa, kun koko viime vuonna niitä oli vajaat 40 000, ovat kansainväliset uutistoimistot kertoneet.

LUE MYÖS: ”Lentohäpeä” yleistyy – Jopa suuri lentoyhtiö kehottaa nyt menemään junalla

”Euroopan unionin on kannettava vastuunsa ja vaadittava Brasiliaa lopettamaan sademetsien tuhoaminen. Muutoin Mercosur-vapaakauppasopimusta ei voi hyväksyä”, vaatii Ville Niinistö tiedotteessaan.

”Amazonin sademetsien tuhoamisen on loputtava. EU:n on otettava paikkansa ilmastonmuutoksen vastaisen työn eturintamassa ja tuomittava Brasilian teot. Nämä järjettömyydet uhkaavat maailmalle arvokkaita hiilinieluja”, Petteri Orpo linjaa Twitterissä.

EU pääsi aiemmin kesällä sopuun maailman suurimmasta kauppasopimuksesta neljän Latinalaisen Amerikan maan eli Mercosur-alueen kanssa. Osa kansalaisjärjestöistä vastusti sopimusta Brasilian toimien takia. Kauppasopimuksen edellytyksenä on, että osapuolet sitoutuvat Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin, Niinistö muistuttaa.

”Amazon on maailman suurin yksittäinen maanpäällinen hiilivarasto. Metsien palaminen kiihdyttää ilmastonmuutosta hallitsemattomasti. Metsäpalojen vaikutukset eivät kosketa vain Brasiliaa. Koko maailman on nyt käännettävä katseensa Brasiliaan ja luotava painetta Amazonin tuhon lopettamiseen”, Niinistö sanoo.

LUE MYÖS: Pitääkö luopua lihasta? Tutkija toivoo suhteellisuudentajua: ”Suomalaista nautakarjataloutta syytetään aivan liikaa”