Kansanedustaja Antero Vartia (vihr.), ekonomisti Mikko Kiesiläinen ja kanalayrittäjä Mikko Välttilä (vihr.) ovat nyt yhdistäneet voimansa kritiikissään maataloustukia vastaan.

– Maataloustuissa, kuten kaikissa yritystuissa, on --- iso virhe. Ne tahtovat vaikuttaa yritysten käytökseen ja tuotantopanosten hintoihin, kirjoituksessa sanotaan.

Vartia, Kiesiläinen ja Välttilä ovat julkaiseet Puheenvuorossa yhteiskirjoituksen aiheesta. Käänne on yllättävä, sillä aiemmin Välttilä kritisoi kovin sanoin Vartiaa, joka esitti maatalouden lomituksesta luopumista. Tuoreessa kirjoituksessa todetaankin, että teksti sai alkunsa näkemyseroista.

Lue lisää Puheenvuorosta: Maataloustuet ovat hyvää tarkoittavan järjestelmän väärä valinta

Lue myös: Vihreä munayrittäjä tyrmistyi Vartian ehdotuksesta: ”Haluatteko oikeasti syödä vain ulkomaista bulkkiruokaa?”

Lue myös: 26 maksettua lomapäivää pois maatilayrittäjiltä? – ”Loukkaavaa”

Maataloustukiviidakkoa on Välttiläkin tosin kritisoinut jo aiemmin.

– Maatalouslomituksen tarkoitus on hyvä, mutta se johtaa helposti huonoon lopputulokseen. Kyse ei ole siitä, että maatalousyrittäjä ei saisi tai tarvitsisi lomaa. Kyse on siitä, että myös maatalouslomitus on osa tätä tukiviidakkoa ja sekin hyöty lopulta valuu jonnekin muualle. Siksi maatalouden pitäisi voida järjestää varamiehistönsä omakustanteisesti ja pystyä siirtämään tämäkin kustannus lopputuotteen hintaan, yhteiskirjoituksessa todetaan.

Kirjoittajat peräävät muutosta nykyiseen byrokratiaviidakkoon:

– Kestämättömän tukiviidakon elo kokonaisuudessaan on katkaistava. Maataloustuista tuskin on realistista yrittää luopua lähitulevaisuudessa, mutta kotimaan tasolla voitaisiin silti tehdä paljon asioiden korjaamiseksi. Ruoantuotanto Suomen olosuhteissa on paljon vaativampaa kuin etelämmässä, juuri siitä syystä meidän maataloutemme hallintorakenteiden tulisi olla mahdollisimman tehokkaat ja niitä pitää kehittää jatkuvasti. Mihin perustuu se, että ruoka maksaa Suomessa kaupassa niin paljon, vaikka maksamme suhteellisesti ylivoimaisesti eniten maataloustukia maailmassa tuottajahintojen ollessa [Euroopan] alhaisimmat. Mihin tämä raha häviää?

Vartia, Kiesiläinen ja Välttilä jatkavat, että maataloustukibyrokratiaan ”käytetään vuosittain tuhansia ihmistyövuosia ja miljoonia euroja ja silti tuloksena on toimimaton virasto ja valtion olematon luotettavuus maksajana”.

– Alkutuotannon on itse herättävä miettimään, onko Suomessa todellakin tarpeen tuottaa aivan kaikkea ja bulkkina, bulkkihintaan. Voisiko ruoantuotanto muuttaa suuntansa niin, että kotimainen tuotanto vastaisikin vain noin 75 % kotimaisesta kulutuksesta? Jos Suomessa ei olisi ylituotantoa, tuottajilla olisi enemmän sananvaltaa siihen, millä hinnalla myymät tuotteensa kaupalle. Ylituotanto on negatiivinen asia, joka tulee korjata, kolmikko kirjoittaa.

He ehdottavat myös, että eläinsuojelulain uudistuksessa tuotantoeläinten hyvinvointia voisi parantaa rajusti.

– Me kirjoittajat toivomme näkevämme Suomessa vahvan, kannattaviin yrityksiin ja eettiseen sekä ekologiseen tuotantotapaan pohjaavan maatalouden. Maatalouden, jota koko maa voi ylpeänä esitellä maailmalla ja jonka vienti vetää. Maatalouden, joka on valmis muutoksiin ja seisomaan vahvana myös ilman maataloustukia, kolmikko julistaa.

Lue myös: Munayrittäjä kypsyi valvontakoneistoon: ”Mielivaltaista – yksi rasti väärässä kohdassa, niin tuet menevät”