Ranskan presidentti Emmanuel Macron kutsuu Amazonin sademetsän paloja globaaliksi kriisiksi, mutta Brasilian presidentti Jair Bolsonaro varoittaa sotkeutumasta maansa sisäisiin asioihin.

Macronin mielestä G7-maiden johtajien tulisi keskustella pikaisesti Brasilian metsäpalotilanteesta.

”Talomme on kirjaimellisesti tulessa. Amazonin sademetsä, joka tuottaa 20 prosenttia planeettamme hapesta, palaa. Tämä on kansainvälinen kriisi”, Macron tviittasi.

Sademetsät ovat keskeinen hiilivarasto, sillä ne sitovat itseensä hiilidioksidia. Kun sademetsää palaa, hiilidioksidia pääsee vapautumaan ilmakehään, mikä kiihdyttää ilmaston lämpenemistä.

Brasilian presidentti Bolsonaroa syytetään maan suurtilallisten kannustamisesta metsän polttoon. Bolsonaro ei ilahtunut Macronin kannanotosta.

”Olen pahoillani, että Macron pyrkii henkilökohtaiseen poliittiseen etuun Brasilian ja muiden Amazonin alueen maiden sisäisen asian avulla. Sensaatiohakuinen äänensävy ei auta ratkaisemaan ongelmaa”, Bolsonaro vastasi.

BBC:n mukaan Bolsonaro syyttää Macronia ”vääristyneestä kolonialistiasenteesta”.

LUE MYÖS:

Järkyttävä kuva osoittaa Amazonin palojen mittakaavan – ”Brasilialaiset tuotteet boikottiin kunnes sikailu loppuu”

”Maapallon keuhkot ovat tulessa, koko maailman on nyt käännettävä katseensa Brasiliaan” – Ville Niinistö ja Petteri Orpo vaativat EU:lta toimia