Udine

Italian yrittäjäjärjestö Confcommercio varoittaa poikkeuksellisen suorin sanoin järjestäytyneen rikollisuuden hyödyntävän vaikeuksiin ajautuneiden yrittäjien tilannetta.

Järjestön puheenjohtaja Carlo Sangalli kertoi hiljattain julkisuuteen, että mafia uhkaa ottaa haltuunsa jopa 40 000 yrittäjän bisnekset. Ongelma on vakavin Etelä-Italiassa, jossa erityisesti turismi kärsii koronakriisistä.

”Koronan aiheuttama talouskriisi tarjoaa valtavan mahdollisuuden rikollisille. Yritykset tarvitsevat enemmän suoraa tukea valtiolta, mutta myös pankkien on avattava lainahanojaan. Muutoin menetämme valtavasti pienyrityksiä mafialle”, Sangalli sanoo suoraan.

Confcommercion tilastojen mukaan jopa 15 prosenttia pienistä ja keskisuurista yrityksistä hakee jo nyt rahoitusta epävirallisista kanavista, eli usein juuri mafialta, koska koronavirus on sulkenut pankkien lainahanat lähes täysin.

Sangalli ei ole varoituksineen yksin. Napolin pormestari Luigi De Magistris nosti mafian esiin tällä viikolla.

Italian koronatilanne on vakavin juuri Napolia ympäröivässä Campanian maakunnassa, joka on myös camorra-mafian valta-aluetta. Kuvernööri Vincenzo De Luca on uhannut sulkea koko maakunnan lockdowniin, jos tartuntoja ei saada kuriin.

De Magistrisin mukaan se olisi valtava palvelus camorralle.

”Näillä määräyksillä antaisimme valtavan määrän yrityksiä suoraan mafian käsiin. Tästä asiasta on nyt pakko puhua suoraan”, hän sanoi yleisradioyhtiö Rain haastattelussa.

De Magistris nostaa esiin myös sen, ettei Campaniassa ole mitenkään pyritty vahvistamaan terveydenhuoltosektoria, vaikka koronatilanne oli kesällä huomattavan rauhallinen. Tunnettu tosiasia on se, että valtaosa Campanian sairaaloista on jo ennestään camorran käsissä, jopa ambulanssit maksavat Napolissa suojelurahaa camorralle.

Sisilialainen syyttäjä Nino Di Matteo arvioi koronakriisin karun kääntöpuolen olevan se, että järjestäytynyt rikollisuus onnistuu laillistamaan liiketoimintaansa varsin laajassa mittakaavassa. Hän katsoo, että ongelma koskee koko Eurooppaa, ei vain Italiaa. Esimerkiksi camorralla ja Calabrian mafialla ’Ndranghetalla on jo ennestään vahva jalansija Euroopassa.

Mafian tuntijat vertaavat koronakriisiä suoraan finanssikriisiin, jonka yhteydessä mafiosot ostivat vaikeuksiin joutuneita yrityksiä. Viranomaiset arvioivat, että koronakriisi saattaa pahimmillaan jopa kolminkertaistaa järjestäytyneen rikollisuuden liikevaihdon.

Lue myös: