Kolme vuotta Napolin mafiana tunnettua Camorraa vastaan taistellut kampaaja Salvatore Castelluccio uskoo, että pahin on nyt ohi.

18 vuotta Napolin historiallisessa keskustassa kampaajana toiminut Castelluccio joutui mafian hampaisiin vuonna 2015, kun kieltäytyi maksamasta suojelurahaa tai laittamasta Camorra-pomojen vaimojen hiuksia ilmaiseksi. Vuonna 2017 hän siirsi yrityksensä 40 kilometrin päähän Sorrenton pikkukaupunkiin, jossa Camorran toiminta ei ole yhtä näkyvää eikä yhtä väkivaltaista kuin esimerkiksi Napolissa.

”Camorra pyysi minulta 2 000 euroa kuukaudessa. Tein rikosilmoituksen, jonka vuoksi tietyt henkilöt pidätettiin”, Castelluccio kertasi tarinaansa mafian vastaisessa tapahtumassa Napolissa sunnuntaina.

Camorra vastasi eriasteisilla uhkauksilla, jotka lopulta pelottivat myös Castelluccion asiakkaat pois.

”Kun teet näin, olet yksin ja sinut hylätään. Menetät kaiken, menetät työsi. Tänään voin kuitenkin sanoa, että kolmen vuoden jälkeen olen voittanut. Olen siirtänyt kampaamoni Sorrenton keskustaan ja voin sanoa, että nyt valtio on läsnä, poliisi on läsnä”, hän jatkaa.

Castelluccio tekee työtään jatkuvassa poliisivartioinnissa. Paikalla kampaamossa on aina 1-4 poliisia. Hän on kuitenkin vain yksi tuhansista eteläitalialaisista yrittäjistä, jotka taistelevat mafiaa vastaan kieltäytymällä maksamasta suojelurahoja, pizzoja.

Camorra on tämän vuoden alussa koventanut otteitaan suojelurahojen keräämisessä. Napolin maakunnassa uutisoitiin tammikuussa kaikkiaan yhdeksästä pommista, joita on räjäytetty pienten kivijalkayritysten, kun apteekkien ja pizzerioiden edustoilla.

Napolin historiallisen keskustan niin sanottujen espanjalaisten korttelien alueella ammuskeltiin viimeksi viime perjantaina. Samalla alueella Camorra räjäytti pommin tunnetun pizzeria Gino Sorbillon edustalla tammikuun puolivälissä.

”Napoli on väsynyt, koko Etelä-Italia on väsynyt. Luotamme instituutioihin ja poliisiin ja poliisin tutkintaan. 99 prosenttia napolilaisista ovat erityisiä persoonia, emme saa antaa vandaalien tuhota kaupunkiamme”, Sorbillo kommentoi laajalle levinneissä viesteissään sosiaalisessa mediassa.

Italiaa on viikonloppuna kuohuttanut sisäministeri Matteo Salvinin perjantainen ilmoitus, että poliisin suojelu poistetaan Camorrasta kirjoittavalta toimittaja Sandro Ruotololta. Camorran kovaotteisimpiin klaaneihin kuuluvan Casalesin klaanin johtaja Michele Zagaria on henkilökohtaisesti uhannut tappaa Ruotolon, mutta Salvini ei pidä uhkaa todellisena.

Italian tunnetuin mafia-toimittaja, Gomorra-kirjan kirjoittanut ja itsekin poliisin suojelussa elävä Roberto Saviano syyttää Salvinia suoraan Ruotolon asettamisesta hengenvaaraan. Salvini on uhannut myös Savianon suojelun poistamisella.

”Hän tietää hyvin, ettei Michele Zagaria aio tehdä yhteistyötä, vaan hautoo häijyjä tekoja”, Saviano kommentoi viikonloppuna.

Samaa mieltä on mafiaa vastaan oikeudessa todistanut Luigi Coppola.

”Camorra kiittää Salvinia, ja jonakin päivänä joku meistä kuolee. Salvinin ansiosta olemme kaikki tähtäimessä”, hän sanoi Fanpage.it:lle.

Camorraa pidetään Italian mafioista suurimpana, taloudellisesti merkittävimpänä ja raaimpana. Joidenkin italialaisarvioiden mukaan Camorran hallitsemalla alueella tapetaan eniten ihmisiä Italiassa.

Mafianvastainen Libera Terra –järjestö on arvioinut että Camorran ja muiden Italian mafioiden eli Sisilian Cosa Nostran, Calabrian ’Ndranghetan ja Apulian Sacra Corona Unitan yhteenlaskettu kokonaisliikevaihto oli toissa vuonna 150 miljardia euroa. Se on 40 miljardia enemmän kuin Italian suurimman holding-yhtiön, muun muassa Fiatin ja Ferrarin omistavan Exorin liikevaihto.

Lue myös:

Italian mafiat löysivät uuden 22 mrd. €:n bisneksen: ”Meidän täytyy syödä joka päivä”

Italialaissyyttäjät varoittavat ”uudesta” mafiasta: ”Läsnäolo politiikassa nyt paljon suurempaa”