Puolustusvoimien kuukausia jatkunut palkkasotku ei ota loppuakseen. Iso ongelma tilanteessa on se, että lainsäädännössä ei ole otettu huomioon sellaista tilannetta, että valtion virkamiehet eivät saisi palkkojaan, kertoo Aliupseeriliiton puheenjohtaja Petteri Leino Uudelle Suomelle.

- Tilanne on aivan uusi. Kukaan ei muista tällaista ennen tapahtuneen. Lainsäätäjä on ollut siinä hengessä, että valtion virkamiehet saavat palkkansa aina oikein. On kuviteltu, ettei tällaista tilannetta voi päästä syntymään, Leino kertoo.

Tavallinen työntekijä saa viivästyneen palkan viivästyskorkojen kera. Myöskään tätä ei ole säädetty virkamiesten palkanmaksuun lainkaan.

Leinon mukaan pääsiäisestä lähtien jokaisessa palkanmaksussa on virheitä lisäpalkkoihin liittyen. Kyse on Leinon mukaan järjestelmävirheestä. Hän tulkitsee, että puolustusvoimat ei ole saanut virheitä korjattua tiukan resurssitilanteen takia.

- Luulen, että he pelkäävät kulujen kasvua. Väkeä olisi saatavissa vuokrafirmoista, Leino sanoo.

Leinon mukaan tapaus on opettanut kantapään kautta Aliupseeriliitolle sen, että sopimuksia neuvoteltaessa tulee ottaa huomioon palkanmaksuongelmien mahdollisuus.

- Varmaan olemme aloitteellisia eduskunnan suuntaan, että virkamiesten asemaa parannettaisiin, hän sanoo.

Puolustusvoimat on luvannut laittaa palkanmaksun kuntoon elokuun loppuun mennessä.

Uusi Suomi kertoi palkkasotkusta ensi kerran toukokuussa.