Laulaja ja lauluntekijä Maija Vilkkumaa kertoo Uuden Suomen toimittajan Linda Pelkosen videohaastattelussa (katso alta) artistien ongelmista etenkin Verohallinnon kanssa. Vilkkumaa oli Suomi Areenassa puhumassa luovan alan asioista.

Keskustelussa tuli esiin se, että osa suomalaistaiteilijoista on valinnut mennä Ruotsin Teoston eli STIMin asiakkaiksi. Syynä on se, että Suomessa verottaja pitää Teosto-korvauksia ansiotulona eikä korvauksia voi maksaa kokonaan tekijän yritykselle. Vilkkumaa itse ei ole toistaiseksi siirtynyt Ruotsin tekijänoikeusjärjestöön.

– Suomessa vaatisi lakimuutoksen, että tekijä voisi ottaa korvauksen yritykselleen, Vilkkumaa kertoo.

– Se tarkoittaa, että jos on paljon Teosto-tuloja, niin veroprosentin saa firman kautta hieman alemmaksi. Kun se raha tulee Ruotsista, niin verot menevät sinne. Raha on nykyään vailla isänmaata, hän sanoo.

Ruotsissa tekijänoikeustuloja voi myös jaksottaa toisin kuin Suomessa, jossa veroprosentti voi heitellä rajustikin eri vuosina.

– Ei ole hirveen reilua, että se [Teosto-korvaukset] on palkkatuloa. Teosto-tulo ei ole palkkaa, se ei ole suhteessa siihen, paljonko teet. Yrityksen kautta laskuttaminen olisi tosi järkevää ja reilua, sanoo Vilkkumaa, joka kuitenkin kertoo kannattavansa progressiivista verotusta.

Elvis ry on nostanut vastaavia ongelmia esiin jo usean vuoden ajan.

”Kun joku ei sovi pirtaan, kaikki menee sekaisin”

Vilkkumaa sanoo yllättyneensä siitä, että yksittäiset virkailijat voivat tehdä niin erityyppisiä päätöksiä. Vilkkumaa kertoo, että nykyisin hänellä on toiminimi ja hänen omat ongelmansa ovat koskeneet lähinnä verottajaa.

– Suomalainen järjestelmä on rakennettu tavallisen palkkatyöläisen, päivätyön [ehdoilla]. Sitten kun sulla on joku työ, joka ei sovi tähän pirtaan, niin sitten kaikki menee sekaisin. Tämä järjestelmä ei jotenkin yhtäkkiä toimi, eikä ole olemassa mitään toista järjestelmää. Sitten pitää käyttää tätä vanhaa kehikkoa, johon laitetaan vain hirveä määrä kaikkia poikkeuksen poikkeuksia, Vilkkumaa kuvailee Uudelle Suomelle.

– Olisi varmasti hyvä, että tämä järjestelmä ainakin jotenkin rentoutuisi, hän toteaa.

– Veroprosentin nostaminen on ollut ongelmallista. Verottaja ei ole ymmärtänyt sitä, että en voi sanoa, paljonko tuloja saan jonain vuonna, että se ei ole palkkaa, Vilkkumaa kuvailee omalle kohdalleen sattuneita ongelmia.

Katso Vilkkumaan haastattelu tästä: