Helsinki pyrkii puolittamaan maidon ja lihan kulutuksen kaupungin ruokapalveluissa seuraavan kuuden vuoden aikana. Päätös edellyttää, että asetettu tavoite ja asiakkaiden ravitsemukselliset tarpeet kohtaavat, kuten kaupungin virkamiehet ovat maanantaina tarkentaneet.

Maitokeskustelu käy edelleen kiivaana kaupunginvaltuuston keskiviikkoisen linjauksen jäljiltä. Sen innoittamana kaupunginvaltuutettu Otto Meri (kok) on vaatinut uudessa aloitteessa, että Helsinki jopa lakkaisi tyystin tarjoamasta maitoa ruokajuomana päiväkodeissa, kouluissa ja palvelutaloissa.

Lue myös: Tunteet nousivat pintaan heti kun kokoomuksen Meri aloitti maitofasismin – Tästä syystä maitokriittisten tulisi ottaa oppia Setasta

Muutos Helsingin maidon kulutuksessa olisi mittava isku sopimustuottaja Valiolle , joka toimittaa maitoa Helsingin kaupungin Palvelukeskukselle. Sen vastuulla on valtaosa Helsingin kouluista ja päiväkodeista sekä palvelutaloista, ja päivittäin Palvelukeskus Helsinki on mukana yli 100 000 ruokailussa. Helsinki käyttää päiväkodeissaan ja kouluissaan maitoon vuosittain yli 1,5 miljoonaa euroa. Kaikkiaan kaupunki ostaa maitoa vuosittain yli 2 miljoonalla eurolla.

Valion myynnistä ja markkinoinnista vastaava johtaja Elli Siltala kommentoi Talouselämälle Helsingin kaupunginvaltuuston maitolinjausta sekä uutta aloitetta toivomalla ”riittäviin faktoihin pohjaavia päätöksiä”.

”Erityisryhmien ravitsemus pitää ottaa huomioon päätöksenteossa”, hän vaatii.

Siltala huomauttaa, että maidossa on moni luuston kehitykselle tärkeä ravintoaine ”kätevässä paketissa”. Ihmetystä kaupungin linjaus ei silti Valiolla ole hänen mukaansa herättänyt.

”On selvää, että maito herättää paljon tunteita – se on aina herättänyt. Totta kai maito on myös osa nykyistä globaalia ilmastokeskustelua.”

Lue myös: Valio toi hyllyihin vapaan lehmän maidon ilman uusia hyvinvointiparannuksia – Juustoportin toimitusjohtaja: ”Olin hämmentynyt ja surullinen”

Lue myös: Valion uusi vapaan lehmän maito on vastuullisuuspesua – Kaikki ”vapaat lehmät” eivät pääse ulos vaikka tv-mainos niin antaa ymmärtää

Siltalan mukaan suomalaista maidontuotannon ilmastovaikutusta ei voi suoraan rinnastaa maidontuotannon globaaleihin ilmastovaikutuksiin. Hän kertoo laveasti toimista, joilla Valio on pyrkinyt ja pyrkii leikkaamaan maidontuotannon ilmastojalanjälkeä.

”Olemme onnistuneet puolittamaan metaanipäästöt 50 vuoden työllä. Suomessa maidontuotanto ei rasita ilmastoa samalla tavalla kuin monessa muussa maassa, muun muassa koska meillä lehmiä ei ruokita ollenkaan soijalla vaan nurmella, joka sitoo hiilidioksidia”, Siltala perustelee.

”Toivoisimme, että päätöksenteossa otettaisiin huomioon, kuinka paljon tässä teemme yhteistyössä toimia sen eteen, että suomalainen maidontuotanto ei rasita jatkossa ilmastoa, vaan siitä tulee hiilineutraalia.”

Valion tavoite on nollata lehmien hiilijalanjälki vuoteen 2035 mennessä.

”Pyrimme tekemään sen niin, ettei ole syytä leikata maitoa pois ruokavaliosta. Meille on tärkeää, että maitotuotteita voi käyttää hyvällä omallatunnolla”, Siltala sanoo.

Helsinkiläisten maito maailmalle?

Mikäli Helsinki todella jättää maidon tulevaisuudessa ostamatta tai vähentää merkittävästi maitohankintoja, helsinkiläisille nykyisin menevä maito voisi Siltalan mukaan päätyä esimerkiksi vientiin. Nyt suurin osa alueen Valion maitotilallisten maidosta kootaan Riihimäen tuotantolaitokseen, josta se päätyy lähiseudun asiakkaille.

”Jos se maito jäisi käyttämättä, meidän tehtävämme olisi löytää uusia asiakkaita vientimarkkinoilta”, Siltala sanoo. ”Haluaisimme toki jatkaa Helsingin kanssa. Mielellään keskustelemme yhdessä kuntien kanssa, mitä voimme tehdä, jotta hiilijalanjäljet olisivat pienemmät. Toivomme vuoropuhelua.”

Helsingin kaupungin palvelukeskuksen nykyiset maitosopimukset päättyvät ensi toukokuussa. Uuden kilpailutuksen valmistelu on parhaillaan käynnissä. Uusi sopimuskausi on suunniteltu alkavaksi toukokuussa 2020.

Helsingin kaupunginvaltuusto päätti viime keskiviikkona kannattaa Atte Harjanteen (vihr) aloitetta, jossa vaadittiin maidon ja lihan kulutuksen puolitusta vuoteen 2025 mennessä. Kaupunki on päättänyt selvittää myös kasvimaitojen tarjoilun mahdollisuutta hyväksymällä Anna Vuorjoen (vas) ponnen asiasta.