Tero Harjulan mukaan esimerkiksi bensa-asemat ovat haasteellisia tietoturvan suhteen.Kuva: Petteri Paalasmaa / Uusi Suomi

Suuret tietomurrot luottokorttitietoihin yleistyvät, ja Suomessakin maksukorttia käyttävän on syytä olla tietoinen riskeistä, varoittaa tietoturvayhtiö Tectia. Suurin vaaran paikka on sellaisissa maksupaikoissa, joissa käytetään sirulukijan sijasta kortin magneettinauhaa korttimaksamisessa.

Tectian tuotekehityksestä vastaava Tero Harjula sanoo, että Suomessakin voi muhia suurempi "pommi" maksukorttien tietoturvassa. Tectian tänään järjestämässä tilaisuudessa Harjula otti esimerkiksi itähelsinkiläisen kahvilan, joka joutui aiemmin tänä vuonna Suomen suurimman tietomurron kohteeksi. Murrossa vietiin jopa 100 000 asiakkaan maksukorttitiedot.

- Jos palvelin on ulkoistettu toiselle toimijalle, joka on toimittanut kaiken pakettina, herää kysymys, onko muitakin vastaavia yrityksiä, jotka käyttävät samaa järjestelmää. Muhiiko tässä pommi? Harjula kysyi.

Yksittäisen kuluttajan on vaikea suojautua laajoilta maksukorttivarkauksilta.

- Suurin riski on silloin, kun käytetään magneettinauhaa sirun sijaan, tai jos laite imaisee kortin kokonaan. Esimerkiksi bensa-asemat ovat tässä suhteessa haasteellisia, Harjula arvioi.

- Jos maksaa ainoastaan sirulla, on kortin kopioimisen riski pieni.

Nykyään sirut ovat ilmestyneet pankki- ja luottokortteihin, mutta niissä on edelleen rinnalla magneettiraita. Kaupoissa sirukortinlukijat ovat niin ikään yleistyneet, mutta joissain paikoissa käytetään edelleen magneettiraitaa.

Sirulla maksaessa kannattaa pyrkiä suojaamaan tunnuslukunsa esimerkiksi rikollisten asentamilta kameroilta.

- Kannattaa suojata kädellä, kun näppäilee lukua, tai näppäillä vaikka muutama numero "leikisti", muistuttaa Tectian Euroopan-alueen johtaja Kalle Palomäki.

Maksukorttien tietoturvan taso on Tero Harjulan mukaan kohtuullinen Suomessa.

- Toisaalta kortteja käytetään Suomessa erittäin paljon. Lisäksi tuossa lähellä ovat itänaapurien hakkeriverkostot, Harjula sanoo.