Yazan Noori sekä Mohammed Noori, hänen Zainab-vaimonsa ja heidän yhdeksän kuukauden ikäinen Rand-vauvansa ovat asuneet Punavuoren vastaanottokeskuksessa ahtaassa, kahden kerrossängyn huoneessa pian kaksi viikkoa.

Nelikko jätti Isisin hallitseman Pohjois-Irakin taakseen viime vuonna ja matkasi Suomeen kymmenen maan kautta.

– Yritimme pysyä kotona puolitoista vuotta. Mutta on todella vaikea elää, kun joka päivä tulee uusia maksuja ja sääntöjä. Naisten täytyi alkaa käyttää burkhaa ja miesten piti kasvattaa parrat, Mohammed Noori kertoo hyvällä englannilla.

– Emme me voi hyväksyä sellaista.

Nooria ei haastatellut perjantaina Uusi Suomi, vaan valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.), joka yhdessä sisäministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa pääsi tutustumaan turvapaikanhakijoiden tilanteeseen Punavuoren vastaanottokeskuksessa Helsingissä.

Mohammed Noori sanoo, että hänellä asuu Suomessa muutamia tuttavia, joihin hän tosin ei ole ollut yhteydessä pitkään aikaan.

– Ehkä saamme heihin taas yhteyden.

Irakilaisperheen lisäksi Stubb ja Orpo saivat keskustella myös somalialaisen äidin kanssa. Tämä oli päässyt Suomeen kolmen pienen lapsensa kanssa. Lasten isä on yhä Turkissa.

– En tiedä, miten hyvin te voitte liikkua, mutta Itäkeskukseen kun menee, se on kuin Somalia. Se on hieno paikka, Stubb kertoi äidille tulkin välityksellä.

– Olen käynyt siellä ja kyllä tuntui ihan siltä, että olen kotona, äiti vastasi hymyillen.

Kun Stubb ja Orpo olivat päässeet tutustumaan Punavuoren vastaanottokeskukseen, Uusi Suomi kysyi, olivatko ministerit löytäneet viitteitä elintasopakolaisista.

– Se on hirveän vaikea sanoa tietysti, kun keskustelee vain muutaman perheen kanssa lyhyen kaavan mukaan, Stubb aloittaa.

– Somaliperheen kohdalla mies oli jäänyt Turkkiin, äiti tuli tänne kolmen pienen lapsen kanssa. Irakilaisperheen kohdalla kyse ei ollut elintasopakolaisista todellakaan, vaan ihmisistä, jotka pakenivat sotaa. He pääsivät ulos kotikaupungistaan maksamalla Isikselle tuhat dollaria per henkilö. Kyseessä oli diplomi-insinööri, fysiikan opettaja ja vastavalmistumassa oleva lakimies.

– Eli eivät paenneet huonoa elintasoa tai tulleet shoppailemaan, vaan pakenivat sotaa ja kauhua. Ja toivottavasti sitten he löytävät paikan täältä suomalaisesta yhteiskunnasta.

Kostautuuko tässä toimettomuus Isisiä vastaan?

– Isis on yksi osa tätä koko ongelmaa. Me tapasimme täällä irakilaisia, jotka olivat nimenomaan paenneet Isisiä. Kyllä. Se on terrorismia pahimmillaan.

Lue lisää: Näistä Afrikan maista tulo Suomeen ”poikkeuksellisessa kasvussa” – Dosentti kertoo selityksen