Lappilainen kansanedustaja Mikko Kärnä (kesk.) arvostelee kovin sanoin DNA:n päätöstä, jonka johdosta maksutelevisiokanavat häviävät antenniverkosta Suomen syrjäseuduilla. Kärnä kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan, että päätöksen seuraukset ovat karmaisevat, ja kehottaa tiedotteessaan syrjäseutujen asukkaita boikotoimaan DNA:n tuotteita.

Suomen antennilähetysverkon tv-toimijat ovat sopineet siirtymisestä uuteen DVB-T2-lähetystekniikkaan. Muutos alkaa maksutelevisiosta, jonka osalta siirtymä toteutuu viimeistenkin kanavien kohdalla 17. toukokuuta. Samalla DNA pienentää ja yhdenmukaistaa maksukanavien peittonsa 85 prosenttiin.

–DNA:n päätös siirtää 17.5. lukien lähetyksensä uuteen ja edullisempaan pakettiin tarkoittaa, että antenniverkon maksulliset TV-lähetykset käytännössä loppuvat suurten kaupunkien ulkopuolella. Näihin palveluihin ovat tähän saakka kuuluneet esimerkiksi CMoren kanavat, joilta monet suomalaiset seuraavat heille rakkaita Formula 1-lähetyksiä, Kärnä kirjoittaa blogissaan.

Tähän saakka DNA:n peittoalue maksukanavien osalta on ollut 85–99 prosenttia kanavasta riippuen. Lue myös: Formulat leikkuriin tv:ssä – maksukanaviin uusi laitevaatimus, tv-ostoksia edessä?

Kärnä syyttää operaattoria voittojen maksimoinnista yhteiskuntavastuusta välittämättä. Hän huomauttaa, ettei ole sattumaa, että analyytikot kehottivat tiistaina ostamaan yhtiön osakkeita.

– Valitettavaa tässä kaikessa on myös se, että DNA:n päätös lyö samalla ison loven myös Digitan kassavirtaan. Lasku tästä taas kaatuu osaltaan lopulta kaikkien suomalaisten maksettavaksi YLE-veron muodossa, kun yhtiö joutuu perimään siltä enemmän. Kaupalliset kanavat taas joutuvat lisäämään mainostajilta perimiään maksuja kattaakseen lisääntyneet kustannukset.

–Samalla tavalliset suomalaiset joutuvat seuraamaan Maksu-TV:a ja formuloita ulkolaisten nettipalveluiden kautta, joiden tuotosta senttiäkään ei palaudu kansantalouteemme.

Kansanedustaja kehottaa kaikkia peittoalueen ulkopuolelle jäämässä olevia kotitalouksia boikotoimaan DNA:n tuotteita siihen saakka, että päätös saadaan peruttua.

–Jos DNA:n päätös siis tuntuu epäoikeudenmukaiselta, voi vaikkapa irtisanoa oman puhelinliittymänsä yhtiöstä ja siirtää sen helposti saman numeron säilyttäen toiseen yhtiöön. Syy päätökselle on hyvä ilmoittaa suoraan DNA:lle. Syrjäisimpiä seutuja kurittavia yhtiöitä ei tule päästää ainakaan helpolla.

DNA vastaa: Ylimääräiset prosentit todella kalliita

DNA:n kuluttajaliiketoiminnan johtaja Pekka Väisänen sanoo Uudelle Suomelle, että teknologiasiirtymä tapahtuu joka tapauksessa ja peittoalueen osalta kyse on ”kaupallisesta kompromissista”.

–Digitan kustannus antenniverkon kapasiteetista on sen verran korkea, että 85 prosenttia on sellainen väestöpeitto, että sillä pystytään tekemään kaupallisesti järkevää liiketoimintaa. Ylimääräiset prosentit väestöpeiton osalta ovat todella kalliita, Väisänen sanoo.

Hänen mukaansa palvelun laadun ja kustannusten näkökulmasta paras kompromissi on täydentää peittoa mobiililaajakaistalla, jonka peitto on lähes 100 prosenttia. Väisänen viittaa netin kautta toimivaan DNA TV -palveluun, jonka kautta maksukanavia voi katsoa kaikissa paikoissa, missä on laajakaista. Palvelua käyttää Väisäsen mukaan 300 000 asiakasta.

Väisäsen mukaan DNA ei ole sanonut julkisuuteen tarkkaa asiakasmäärää, jolta maksukanavat antenniverkosta pimenevät. Uudelle Suomelle hän sanoo, että muutos koskee joitakin tuhansia asiakkaita.

–Kaupallisesti toimivalle yritykselle tämä on kuitenkin palvelun laadun ja toisaalta kustannusten optimointia. Olemme toisaalta kuitenkin ainoa toimija, joka yleensä antenniverkossa tarjoaa näitä palveluja myös syrjäseuduille.

Väisäsen mukaan kaikille asiakkaille on tiedotettu tekniikkamuutoksesta ja peittoalueen muutoksista, eikä asiasta ole tullut palautetta hirvittävän paljon, mutta jonkin verran.