Välimeren pelastusaluksilta Maltan laivaston kyytiin poimittuja siirtolaisia nousemassa satamaan Hay Wharfin sotilasalueella Florianassa.Kuva: EPA / DOMENIC AQUILINA

Malta on helpottanut Saksan ja Italian hallitusten välistä riitaa ilmoittamalla päästävänsä pelastusaluksella olleet siirtolaiset maihin satamaansa. Aluksen 65 siirtolaista eivät jää Maltalle, vaan heidät jaetaan eri EU-maihin.

Siirtolaisten jaosta on neuvoteltu Maltan, Saksan hallituksen sekä Euroopan komission kesken, BBC kertoo.

LUE MYÖS: Italiassa leimahti riita siirtolaisista – Matteo Salvini joutui rajuun ryöpytykseen: ”Koko maailma keskittyi 54 ihmiseen Välimerellä”

Libyan edustalta pelastetut siirtolaiset otettiin Maltan laivaston haltuun Alan Kurdi -nimiseltä hyväntekeväisyysjärjestön pelastusalukselta. Kolmen pelastetun kunto oli romahtanut, ja he tarvitsivat lääkärin apua.

Pelastusalusta oli aiemmin kielletty saapumasta Italiaan, mikä ajoi Saksan ja Italian hallitukset riitaan. Saksan sisäministeri Horst Seehofer pyysi lauantaina Salvinia harkitsemaan uudelleen päätöstä satamien sulkemisesta pelastusaluksilta.

Salvini kieltäytyi ja kertoi Italian kuljettavan luvatta maahan tulevat siirtolaiset Saksan suurlähetystöön. Salvini on saanut politiikastaan ja kannanotostaan kritiikkiä myös Italiasta, jopa hallituskumppaneiltaan.

Nyt Saksan Seehofer on kertonut, että Saksa ottaa ”eurooppalaisen solidaarisuuden hengessä” vastaan 40 siirtolaista kahdelta Maltan pelastamalta alukselta. Malta pelasti viikonloppuna 58 ihmistä myös toisessa, erillisessä operaatiossa Välimerellä.

LUE MYÖS: Euroopan pakolaispolitiikassa kiehuu taas – Italian Matteo Salvini raivostui: ”Täysin absurdi provokaatio”