Korkein oikeus (KKO) on tuominnut Laukaan kunnan johtavan rakennustarkastajan sakkorangaistukseen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta.

Laukaan ratsastuskoulun maneesirakennus romahti vuonna 2013. Yksi henkilö kuoli ja neljä loukkaantui.

”Rakennustarkastaja oli saanut ELY-keskuksen välittämänä ympäristöministeriöltä sähköpostiviestin, jonka aiheena oli ollut ’suurten hallien riskit’. Viestin liitteenä oli ollut kaksi onnettomuustutkintakeskuksen onnettomuusuhkailmoitusta, jotka koskivat aiemmin sortuneita urheilu- ja ratsastushalleja. Rakennustarkastaja ei ryhtynyt viestien perusteella toimenpiteisiin”, Korkein oikeus toteaa.

Laukaan maneesiturma tapahtui reilun 2,5 vuoden kuluttua viestin saapumisesta.

KKO katsoo, että ”rakennustarkastaja oli huolimattomuudesta laiminlyönyt virkavelvollisuutensa valvoa ratsastusmaneesin kunnossapitoa ja välittää tieto maneesia koskeneesta turvallisuusuhasta rakennuksen kunnosta vastanneelle omistajalle”.

Käräjäoikeus oli aiemmin hylännyt rakennustarkastajaa koskeneet syytteet tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, yhdestä kuolemantuottamuksesta ja neljästä vammantuottamuksesta. Hovioikeus tuomitsi hänet 30 päiväsakon sakkorangaistukseen tuottamuksellisesta virkavelvollisuuden rikkomisesta, mutta hylkäsi muut syytteet.

Rakennustarkastaja vaati Korkeimmassa oikeudessa, että hovioikeuden tuomio kumotaan ja syyte hylätään. KKO piti hovioikeuden tuomion ennallaan muuten, mutta vapautti rakennustarkastajan velvollisuudesta korvata valtiolle asianomistajien asiamiehille hovioikeudessa maksetut palkkiot.

LUE MYÖS:

Kasvihuoneita myydään Suomessa ”halleina” – Onnettomuuksia eniten helmi-maaliskuussa

Ministeri: Tarkastakaa Isola-rakenteet välittömästi – 3 hallia pannaan