”On äärimmäisen tärkeää, että me EPP:nä olemme ensinnäkin ylpeitä saavutuksistamme.”

Näin aloitti Euroopan kansanpuolueen EPP:n kärkiehdokaspaikkaa tavoitteleva Manfred Weber puheenvuoronsa, joka parhaiten sytytti täyteen pakatun salin EPP:n kokouksessa Helsingin Messukeskuksessa.

Weber oli tilaisuudessa lavalla yhdessä kilpakumppaninsa Alexander Stubbin (kok) kanssa.

Weber totesi, että edellisen kerran neljä vuotta sitten vaalikampanjoita käytiin säästöohjelmien ilmapiirissä. Sen jälkeen Weber nimesi viisi entistä valtiojohtajaa, jotka toteuttivat säästöohjelmia velkakriisimaissa.

”Me olemme luoneet arviolta 13 miljoonaa uutta työpaikkaa viimeisten kymmenen vuoden aikana. Meillä on 2,3 prosentin kasvuvauhti euroalueella. Meillä on tilanne, jossa kaikki euromaat ovat kolmen prosentin alijäämäsäännön rajoissa. Joten anteeksi vain, teimme upeaa työtä. Se oli [Irlannin pääministeri] Enda Kenny, [pääministeri Pedro] Passos Coelho Portugalissa, se oli [Espanjan pääministeri] Mariano Rajoy, se oli [presidentti Nikos] Anastasiadis Kyproksella ja se oli [pääministeri Antonis] Samaras Kreikassa. Me teimme sen, rakkaat ystävät. EPP teki sen tuodakseen Euroopan takaisin kasvu-uralle, ja mielestäni meidän pitäisi olla ylpeitä tästä”, Weber sanoi.

Tällä puheenvuorolla Weber lunasti koko väittelyn suurimmat aplodit yleisöltä.

Stubb paljasti pelottavimman hetkensä

Weber ojensi kättään eteläistä Eurooppaa kohti myös puhuessaan maahanmuutosta – kysymyksestä, joka vuonna 2015 iskeytyi Euroopan agenadalle turvapaikanhakijoiden tulon myötä. Weber korosti, että ongema on eurooppalainen, ei vain eteläeurooppalainen.

”Suuri haaste seuraavan vuosikymmenen ja vuosikymmenten aikana on Afrikka. Jos haluamme ratkaista tämän kysymyksen ja antaa siihen kunnon vastauksen, tarvitsemme Marshall-suunnitelman Afrikalle. Meidän on välitettävä naapurimaanosastamme, muuten emme voi ratkaista ongelmia”, hän sanoi.

Alexander Stubb nosti esiin kolme ehdotusta vastauksena turvapaikkakriisiin: EU:n ja YK:n rahoittamien vastaanottokeskusten perustamisen EU-rajojen ulkopuolelle, rajavirasto Frontexin vahvistamisen ja humanitaarista suojelua tarvitsevien sijoittamisen eri puolille Eurooppaa.

”Pelottavin hetki poliittisessa elämässäni oli maahanmuuttokriisi pääministerinä ja myöhemmin valtiovarainministerinä”, Stubb sanoi viitaten siihen, ettei valmiita ratkaisumalleja ollut tarjolla.

Myös Stubbin mielestä iso asia on Afrikka ja sen ohella Lähi-itä.

”Jos emme hoida tätä asiaa oikein, turvapaikanhakijoiden virta tulee [Eurooppaan]. Jos emme puutu ilmastonmuutokseen ja maapallon lämpötila nousee kahdella asteella vuosisadan loppuun mennessä ja Afrikassa on neljä miljardia ihmistä, niin uskokaa vain, 2015 on ollut vain lasten leikkiä”, Stubb sanoi korostaen, että ilmastonmuutos on merkittävä osa maahanmuuttokysymystä.

EPP valitsee huomenna kärkiehdokkaansa ensi vuoden eurovaaleihin. Kisassa ennakkosuosikki on Weber. Kärkiehdokas saattaa nousta myös EU-komission johtoon, jos EPP saa vaalivoiton.