Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Paavo Arhinmäki sanoo Uuden Suomen haastattelussa, ettei kannata vasemmistonuorten vaatimusta siirtää muun muassa Mannerheimin ratsastajapatsas erilliseen patsaspuistoon.

Nuorisojärjestö esittää Helsingin Suomenlinnan saarelle puistoa, johon jo olemassa olevat patsaat siirrettäisiin. Patsaiden yhteyteen olisi vasemmistonuorten mielestä tärkeää sijoittaa kyltit, jotka kertoisivat patsaisiin liittyvien henkilöiden ja tapahtumien historiasta kokonaisuudessaan, myös kyseenalaisista puolista.

”Esimerkiksi Mannerheimin ratsastajapatsas, Tampereen Vapaudenpatsas sekä Lauri ’Tahko’ Pihkalan kaltaisten rotuhygienistien muistomerkit tulee poistaa katukuvaa rumentamasta”, vasemmistonuoret linjaa.

Arhinmäki kannattaa monipuolisesti historiasta kertovia kylttejä, muttei erillistä puistoa.

”En ole innostunut siitä, että jokainen aikakausi siirtelisi patsaita tai vaihtaisi katujen tai puistojen nimiä. Aina voittajat kirjoittavat historian ja ne kuvastavat oman aikansa voittajien historiaa. Sen avaaminen on se oleellinen kysymys. Vaikkapa se, miten Mannerheim on yhtä aikaa valittu suurimmaksi suomalaiseksi, mutta miten myös jakava ja kiistely henkilö hän on ollut”, Arhinmäki sanoo Uuden Suomen 200 kansanedustajaa -sarjan haastattelussa.

”Meillähän on Helsingissä loputon keskustelu Maailman rauha -patsaasta tai Lenininpuistosta. Kulosaaressa on kenraalikuvernööri Nikolai Bobrikovin murhaajan mukaan nimetty puisto. Jos ajatellaan Eugen Schaumania, niin tässä päivässä se olisi varmaan terroristinen teko. On muistettava, että patsaat, kadunnimet ja puistot kertovat omasta ajastaan ja historiallisia kulkuja pitää pystyä avaamaan”, Arhinmäki sanoo.

LUE PAAVO ARHINMÄEN LAAJA HAASTATTELU: