Marcus Grönholm lähti viettämään juhlakisaansa Ruotsin MM-ralliin vauhdikkain ajatuksin. Alla puhisi Toyota Yaris WRC, joka on nykyhetken nopeimpia autoja MM-sarjassa, mutta yhtälö jäi vajaaksi yhtä asiaa: kuljettajan malttia.

Takaisin Torsbyn huoltoalueelle päästyään Grönholmilla oli jo hymy herkässä. Ulosajoon päättynyt kisa ei mustannut miehen mieltä.

- Näin se ura alkoi, ja näin se tuntuu loppuvan, naurahti Grönholm.

Inkoolainen aloitti rallin kovalla yrityksellä heti perjantaiaamuna. Torstai-illan yleisöerikoiskokeelta oli taskussa jo Sébastien Loebin päänahka parilähtönä ajetulta EK1:ltä. Liekö se antanut valheellisen kuvan Grönholmille, joka jatkoi rajua menoaan myös varsinaisilla metsäerikoiskokeilla.

Matka päättyi kuitenkin kisan neljännellä erikoiskokeella ulosajoon.

- Auto pomppi vähän joka pätkällä. Heti ekalla tuli hirveä spinni. Ei se ulosajopaikka ollut mikään nopea paikka. Se oli meillä nuoteissa ”oikee eri miinus, kirraa oikee nopee”. Tulin siihen paikkaan vähän liian kovaa. Ensin tuntui, että tämä menee hyvin, mutta sitten osui perä penkkaan ja hetken päästä se veti myös keulan mukana, koska pidin kuitenkin kaasun pohjassa. Uskoin, että auto nousee, mutta puuhun se sitten pysähtyi. Menimme 20 metriä lumessa, ja pieneen puuhun se sitten pysähtyi.

Grönholmin, 51, vauhdista ei ajettujen erikoiskokeiden perusteella pystynyt vielä esittämään kattavaa arviota, mutta mieheltä itseltään sellainen löytyi.

- Ei löytynyt vauhtia eikä malttia. Aamun eka tuli jonkin pisteeseen asti hyvin, mutta muut menivät ihan päin persettä. Tuli tunne, että oonks mä edes käynyt täällä. Semmoinen fiilis oli nuottien kanssa.

Osasyy menoon löytyi nuoteista, jotka Grönholm oli tehnyt paikoitellen liian hitaiksi. Vauhdissa korjaaminen ei aivan onnistunut, kun Yaris WRC humpsahti lopulta syvälle lumihankeen.

- Moni paikka, sellainen, jotka olivat nuoteissa medium plus, menivät ihan kaasu pohjassa. Se rupesi vituttamaan, ja sitten aloin yrittää kovemmin. Näitä oli paljon, ja silloinhan siellä on myös se yksi mutka, elehti Grönholm.

Grönholmin Toyota ei kärsinyt ulosajossa mainittavia vaurioita, joten lauantaina kaksinkertainen maailmanmestari pääsee viihdyttämään itseään ja kisayleisöä Ralli2:ssa.

Edessä on tukku tuttuja erikoiskokeita; Rämmen, Vargåsen ja Hagfors olivat peruskauraa Ruotsin MM-rallissa jo Grönholmin aktiiviaikana.

- Ei mitään muuta tavoitetta ole enää kuin se, että saisi yhden puhtaan pätkän ajettua. Sellaista ei vielä ole tullut.

- Ajetaan vain. Kehitystä on tapahtunut autoissa ja kaikessa. Pitäisi olla koko ajan ajamassa kilpaa, jotta olisi tuntuma. Sitä luulee vain tulevansa ja ajavansa samoille näiden kanssa – tai en mä oikeasti luullut, mutta johonkin kympin joukkoon ajattelin yltäväni. Ei nyt enää tietenkään, Grönholm tuhahti.

Teksti Miika Wuorela / Karlstad