Keskustan väistyvä puheenjohtaja Mari Kiviniemi aloitti odotetun tiedotustilaisuutensa tänään erikoisella tavalla. Kiviniemi kertoi ihmetelleensä aamulla, onko tiedotustilaisuuden järjestämisessä järkeä. Sitten hän piti yhden virkkeen puheensa.

- Minulla ei ole eiliseen tiedotteeseen sinänsä mitään lisättävää, siinä on kaikki olennainen siitä, miksi en jatka puoluejohdossa.

Siinä kaikki, mitä Mari Kiviniemellä oli sanottavana liittyen hänen eiliseen uutispommiinsa. Kiviniemi ilmoitti eilen, ettei lähdekään mukaan puolueensa puheenjohtajakisaan.

Kiviniemen ytimekkään aloituksen jälkeen alkoivat lehdistön kysymykset. Itsevarmasti ja rennosti esiintynyt Kiviniemi myönsi, ettei puheenjohtajan vaihto keskustan viime vuosien ruljanssin tahtiin ole tavanomaista. Sunnuntaina julkaistu gallup oli hänen mukaansa kuitenkin lopullinen todiste siitä, ettei puolueen kannatus tule kääntymään nousuun hänen johdollaan.

- Tällä naamalla ei enempää irtoa, Kiviniemi sanoi.

Kiviniemen mielestä hänen tapaustaan ei kuitenkaan voi verrata edeltäjien Anneli Jäätteenmäen ja Matti Vanhasen tilanteisiin. Heidän kautensa jäivät lyhykäisiksi erinäisten kohujen vuoksi.

- Minulla ei ole takana skandaaleja, Kiviniemi totesi.

Kiviniemi ei halunnut vastata Uuden Suomen kysymykseen siitä, onko naisjohtajan vaikea saada tukea keskustan kentältä.

–En osaa sanoa, Kiviniemi vastasi.

Keskustan pitkäaikainen vaikuttaja Seppo Kääriäinen hämmästeli tänään Kiviniemen ratkaisua ja tivasi häneltä lisää selityksiä ratkaisulleen. Kiviniemi perusteli luopumistaan tuoreimmalla puoluekannatusmittauksella, jossa keskustan kannatus oli laskenut prosenttiyksikön 16,7 prosenttiin. Tämä on ihmetyttänyt, sillä prosenttiyksikön kannatuksen lasku mahtuu virhemarginaaliin.

Kiviniemi vastasi Kääriäisen kritiikkiin toteamalla, ettei Kääriäinen ilmeisesti ollut nähnyt hänen tiedotettaan.

- Olen huolissani puolueen tulevaisuudesta. Puolue on vahva ja menestyy vain, jos se on yhtenäinen ja johto nauttii kiistatonta tukea. Kentältä on tullut selkeä viesti siitä, että jonkun pitää kantaa vastuu vaalitappiosta. Puoluetyössä vaadin paljon muilta, mutta kaikkein eniten vaadin itseltäni. Vaikka olenkin sitä mieltä, että tappio oli monen syyn tulos, tosiasia on, että vastuun siitä kantaa viime kädessä puheenjohtaja, Kiviniemi sanoi eilen tiedotteessaan.

Tänään Kiviniemi totesi suoraan, ettei keskusta ole puolueena yhtenäinen, kuten suuren puolueen pitäisi olla.

Keskustan puheenjohtajakisaa Kiviniemi ei halunnut kommentoida millään lailla. Hän pidättäytyi arvioimasta, valuvatko hänen äänensä nykyisistä ehdokkaista ennemmin kansanedustaja Mauri Pekkariselle vai kunniapuheenjohtaja Paavo Väyryselle.