Suomalaisen ampumahiihdon julkisuus on viime vuodet ollut yhtä kuin Kaisa Mäkäräinen. Satunnaisempi urheilun seuraaja muistaa Mari Laukkasen sinä ”toisena suomalaisena”, joka hyvänä päivänään voi yltää 20 parhaan joukkoon.

Keskiviikkona Itävallan Hochfilzenissä MM-kisojen 15 kilometrin kisassa asetelma meni päälaelleen. Laukkanen ampui vain yhden sakon ja sijoittui neljänneksi. Mäkäräinen ampui neljä pummia ja oli vasta 15:s.

Laukkaselle arvokisoissa oli uran ylivoimaisesti paras. Pronssimitali jäi kuitenkin vain 11,2 sekunnin päähän.

- Ihan hyvä kisa oli. Ajattelin, ettei suoritus riitä edes näin korkealle. Tietenkin kun näkee sen tässä, niin pitäisi olla ihan todella ylpeä ja onnellinen, mutta on myös toisenlaisia ajatuksia, Laukkanen kommentoi YLE:n tv-haastattelussa.

Perjantain sprinttikisassa ammunnassa pahasti epäonnistunut Laukkanen myönsi, ettei odottanut niin hyvää sijoitusta. Hän sanoi, että pitää olla tyytyväinen.

Mäkäräisen hiihtovauhdissa ei ollut vikaa. Puhtaalla ammunnalla hän olisi voittanut kultaa ja yhdellä sakolla hopeaa.

Sprinttikisassa Mäkäräinen ampui kaksi sakkoa ja jäi 12. tilalle. Takaa-ajossa hän oli yhdellä pummilla seitsemäs.

Vuosi sitten Oslon MM-kisoissa Mäkäräinen pelasti kisansa yhteislähdön pronssiin. Yhteislähtö on Mäkäräisen viimeinen tilaisuus MM-mitaleille myös ensi sunnuntaina.

Laukkanen, 29, menestyi nuorten arvokisoissa sekä maastohiihdossa että ampumahiihdossa. Hän oli merkittävä lupaus, mutta menestys on kartellut häntä. Maailmancupissa Laukkanen on yltänyt palkintopallille vain kerran.

Hochfilzenin nelostila tuonee Laukkaselle lisämotivaatiota. Kilpailuvuosia on vielä jäljellä ja ovathan ensi talvena edessä Pyeongchangin olympiakisat. Laukkanen voi hyvin jatkaa uraansa myös Pekingin 2022 olympiakisoihin.

Keskiviikkona Suomella oli kolmaskin edustaja tulessa. Sanna Markkanen oli ampui kolme sakkominuuttia ja oli tuloksissa 67:s. Maailmanmestari Laura Dahlmeierille Markkanen hävisi yli yhdeksän minuuttia. Hiihtovauhdissa eroa oli Dahlmeierin ja Markkasen välillä seitsemän minuuttia.