Sekä hallituspuolue keskustasta että oppositiopuolue kokoomuksesta arvostellaan kovin sanoin sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) linjauksia pakolaispolitiikassa ja niin sanottujen Isis-naisten suhteen.

Ohisalo arvioi perjantaina hallituksen pakolaispolitiikassa tapahtuneen linjanmuutoksen, kun hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti perjantaina, että Suomi voi ottaa vastaan kahdeksan turvapaikanhakijaa Italiaan rantautuneelta pelastusalukselta.

Pääministeri Antti Rinne (sd) linjasi myöhemmin lauantaina, ettei Suomen pakolaispolitiikkaan ole tulossa ”mitään erityistä muutosta”. Lue lisää: Antti Rinne linjasi pakolaispolitiikkaa MTV:lle: ”Ei mitään erityistä muutosta ole tulossa”

Lisäksi aikaisemmin perjantaina Ohisalo vihjasi, että ”Isis-naisten” evakuoinnit ovat yhä harkinnassa. Pääministeri Antti Rinteen (sd) eduskunnan kyselytunnilla torstaina tekemä linjaus on kuitenkin tiukka: Konsulipalvelulaki ei hänen mukaansa sovellu Isis-kysymykseen, eikä leireillä olevia lähdetä sen perusteella tuomaan Suomeen.

”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä, ne eivät sovellu tähän laisinkaan”, Rinne sanoi.

Lue lisää:

Muuttiko Italian tapaus Suomen pakolaispolitiikan? – Pelastuslaivan pidätetty kapteeni: ”Pelastin raskaana olevat naiset ja lapset”

Rinteen hallituksen päätös ”järkytti” – Sisäministeri Ohisalo hämärsi hallituksen linjaa ”Isis-naisista”

”Maria Ohisalolle tuli aikamoinen tenkkapoo. Silloin kun vihreät olivat oppositiossa niin riitti se, että erilaisista asioista puhuttiin kauniisti. Puhuttiin inhimillisyydestä tai ihmisoikeuksista. Nyt kun käsissä on ministerin salkku, vaikeista ja monimutkaisista asioista pitää olla valmis tekemään päätöksiä ja kantamaan niistä vastuuta”, kokoomuksen kansanedustaja Ben Zyskowicz kommentoi Verkkouutisten BenTV-videoblogissa.

Keskustan kansanedustaja ja hallintovaliokunnan jäsen Mikko Kärnä puolestaan kehottaa vihreiden ministeri- ja eduskuntaryhmää lukemaan istuntotauon aikana hallitusohjelman sekä erityisesti sen pakolais- ja turvapaikkapolitiikkaa käsittelevän osion. Kärnä oli keskustan neuvottelija työryhmässä, jossa asiasta päätettiin.

”Vihreiden tulisi nyt sisäistää, mitä siellä hallitusohjelmassa oikein lukee. Suomen turvapaikka- ja pakolaispolitiikan linjaan ei ole tulossa muutosta, jos pieniä kiristyksiä ei nyt sitten lasketa. Tässä ei auta itku markkinoilla, vaikka linja ei kaikkia omia kannattajia välttämättä miellytäkään. Sama koskee al-Holin leirillä olevia isis-naisia. Hallitus ei ole noutamassa heitä Suomeen, vaikka sisäministeri yrittää asiaa edelleen pyöritellä. Hallituksen sisällä ei voi sooloilla”, Kärnä sanoo tiedotteessaan.

Kärnä hämmästeleekin erityisesti Ohisalon lausuntoa pakolaispolitiikan muuttumisesta ja huomauttaa, että Italiasta vastaanotettaviin pakolaisiin liittyvä toimenpide on kertaluontoinen.

”Hallitusohjelmassa on asetettu turvapaikkaprosesseille tavoiteajat, sitouduttu solmimaan uusia palautussopimuksia sekä toteuttamaan palautukset tehokkaasti. Samoin tehostetaan kielteisen päätöksen saaneiden valvontaa jalkapantaseurannalla ja laaditaan sekä toteutetaan laittoman maahantulon ja maassa oleskelun toimenpideohjelma. Näiden asioiden valmisteluvastuu on vihreiden ministereillä, eikä hallitusohjelmasta tulla poikkeamaan. ”

Aikaisemmin myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kurvinen ihmetteli Ohisalon lausuntoa.

”Ohisalo ei selkeästikään ole vielä ehtinyt perehtyä riittävällä tavalla hallitusohjelman turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaan. Ei sieltä ole mitään linjamuutosta tulossa. Suomi on tähänkin saakka pyrkinyt yleiseurooppalaisiin ja yhteispohjoismaisiin ratkaisuihin näissä kysymyksissä, eikä tämä hallitus tee mitään poikkeusta. Nyt Italiasta vastaanotettavat turvapaikanhakijat ovat yksittäinen, maksimissaan kahdeksan hengen joukko, jonka otamme puheenjohtajakautemme takia. Mikään uusi linja tämä ei ole. Saapuneista jokainen, joka ei ole kansainvälisen suojelun tarpeessa, tullaan palauttamaan kotimaahansa”, hän totesi tiedotteessaan.

”Isis-naisista” on ollut eripuraa hallituksessa jo aikaisemmin kesäkuussa. Keskustan hallintovaliokunnan jäsenet ovat linjanneet, etteivät hyväksy niin sanottujen Isis-naisten tuomista takaisin Suomeen. Hallituskumppani rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anders Adlercreutz on ihmetellyt keskustalaisten kannanottoa ja pitää sitä erikoisena ja harkitsemattomana. Lue tarkemmin: Muhiiko hallituspuolueissa kiista Isis-naisista? – ”Harkitsematon ulostulo keskustalaisilta”

LUE MYÖS:

Terrorismitutkijat: Rinteen hallitus otti aikalisän ”Isis-naisten” asiassa

”Ei tarvittu kuin yksi twiitti ihmisoikeusjärjestöltä ja sisäministeri jo hämärtää pääministerin lupausta eduskunnalle”

Nyt tuli Antti Rinteeltä selkeä kanta ”Isis-naisiin”: ”Tässä tilanteessa emme harkitse mitään evakuointitoimenpiteitä”

Riita ”Isis-naisista” repesi uudelleen – Jihadismin tutkija: ”Tässä viattomuuden moraaliset rajat hämärtyvät”

Oikeustieteilijöillä selvä kanta ”Isis-naisiin” – HS: ”Valtiolle ainakin velvollisuus avustaa lapsien sekä heidän huoltajiensa tuomisessa maahan”