Poliitikkojen piirissä on esitetty arvioita, että palomies-termin käytöllä voi olla ikäviä seurauksia.

Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) käsitteli asiaa Ilta-Sanomien artikkelissa.

”Jos puhumme ikuisesti vaan palomiehistä se ei välttämättä ole viesti, joka sanoo nuorelle tytölle: olet tervetullut pelastajaksi. Voidaan käyttää pelastaja-termiä”, Ohisalo sanoi.

Viime kaudella sisäministerinä toiminut kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen (kok) antoi Ohisalon näkemykselle tukea Twitterissä.

”Samaa mieltä, Maria Ohisalo. Ei akuutein asia, mutta on termeillä palomies, poliisimies (viralliskielessä) oma vaikutuksensa siihen miten rooleja sukupuolitamme. Poliisissa ja Poliisiammattikorkeakoulussa jo paljon naisia eikä haku saa jäädä väärästä roolikuvasta kiinni”, Mykkänen kirjoitti.

Myös Suomen Palomiesliiton johtaja Kim Nikula otti kantaa keskusteluun.

”Termit ja nimikkeet on helposti korjattavissa, mutta onko ammattinimike ainoa este hakeutua alalle? Fyysiset sekä psyykkiset testit on läpäistävä eikä noin 2000 euron tehtäväkohtainen palkka toimi välttämättä houkuttimena”, Nikula kirjoitti Twitteriin.

Liiton edunvalvontajohtaja Pasi Jaakkola epäili Ilta-Sanomille, että jäsenten mielipiteet ovat melko vahvasti palomies-nimikkeen puolella. Hänen mukaansa liitolla ei ole asiaan virallista kantaa.

”Se on vakiintunut nimike, eikä oikein kukaan näe sitä sukupuoliroolikysymyksenä. Käsitykseni on, että niillä naisilla, jotka pelastusalalla työskentelevät, ei ole mitään ongelmaa palomies-nimikkeen kanssa”, Jaakkola sanoi lehdelle.