Sisäministeri Maria Ohisalo (vihr) kertoo olevansa huolissaan siitä, kuin turvallisuuden tunnetta pyritään Suomessa rapauttamaan tarkoituksella.

”Suomi on yksi maailman turvallisimmista maista. On huolestuttavaa huomata, kuinka turvallisuuden tunnetta pyritään rapauttamaan tarkoituksella. Tämä tapahtuu lietsomalla epäluuloja ja lyömällä kiilaa eri ihmisryhmien välille. Suomessa väkivaltaan yllytetään nimenomaan äärioikeiston ja maahanmuuttoa vastustavien piireissä”, hän kirjoittaa blogissaan.

Ohisalon mukaan äärioikeistolaiset ryhmittymät pyrkivät käyttämään Turun puukotuksen vuosipäivää oman vihamielisen ja väkivaltaisen sanomansa levittämiseen.

”Synkät esimerkit maailmalta osoittavat, että vihanlietsonta vain lisää vihaa. Äärioikeiston liikehdintä on uhka avoimelle ja vapaalle yhteiskunnalle.”

Tänään sunnuntaina on kulunut tasan kaksi vuotta Turun puukotusiskusta. Iskussa kuoli kaksi ja loukkaantui kahdeksan ihmistä.

Lue Uuden Suomen uutiset aiheesta täältä!

”Turun puukotusiskun vuosipäivänä ajatukseni ovat uhrien omaisten luona. Kahden vuoden takaisessa tilanteessa poliisit sekä pelastus- ja ensihoitohenkilökunta hoitivat tilanteen ammattimaisesti. Useammilta uhreilta vältyttiin heidän ja lähimmäisistään huolta pitävien, neuvokkaiden sivullisten nopean toiminnan ansiosta”, Ohisalo kirjoittaa.

Hän linjaa, että äärioikeiston asettamaan haasteeseen vastaaminen edellyttää arjen turvallisuuden edistämistä.

”Se edellyttää eriarvoisuuden kaventamista ja syrjäytymisen torjuntaa. Me tarvitsemme toimivaa kansalaisyhteiskuntaa ja mediaa, jossa vihapuheeseen puututaan. Hallituskauden aikana toteutetaan poikkihallinnollisesti toimenpiteitä, joilla puututaan nykyistä vahvemmin järjestelmälliseen häirintään ja uhkailuun. Emme saa antaa yhteiskunnassamme sijaa äärioikeistolaisille aatteille. Vihaa ei torjuta vihalla, vaan luottamusta vahvistamalla.”

Pääministeri Antti Rinne (sd) linjasi sdp:n 120-vuotisjuhlissa lauantaina, että länsimaista demokratiaa haastetaan juuri nyt eri tavoin.

”Populistit eli politiikan puoskarit tarjoavat yksinkertaisia vastauksia monimutkaisiin kysymyksiin. Samalla ne yrittävät murentaa oikeusvaltioperiaatetta. On sosialidemokraattien ja muiden vastuullisten poliittisten liikkeiden tehtävä ratkaista ongelmat ajoissa, jotta populistit eivät pääse hyväksikäyttämään ongelmia”, Rinne sanoi.

Lue myös: Sdp perustettiin 120 vuotta sitten – Antti Rinne: ”Populistit yrittävät murentaa oikeusvaltioperiaatetta”