Vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo nosti lauantaina puoluevaltuuskunnalle pitämässään puheessa esiin videomanipulaation, jota hänen ja oppositiojohtaja Jussi Halla-ahon (ps) eduskuntakeskustelusta levitettiin.

Videossa oli liitetty yhteen kysymys ja vastaus, jotka eivät liittyneet toisiinsa. Ohisalo kertoo vihreiden olleen videosta yhteydessä Facebookin yhteyshenkilöön ja pyytäneen videon poistamista. Facebook ei pyyntöön suostunut.

Ohisalon mukaan valeuutisten levittäminen on väärin.

”Monet tuomitsivat vääristelyn. Valeuutisten puolustajia löytyi kuitenkin niin Brysselistä kuin Arkadianmäeltä. Toivoisin ettei vallanhimossa alennuttaisi noin alas”, Ohisalo toteaa poliitikkojen kannanottoihin ja some-toimintaan viitaten.

Ohisalon mukaan valeuutiset ovat ”osa laajempaa demokratiahäirinnän aaltoa, joka horjuttaa julkista keskustelua kaikissa länsimaissa”.

”Väärennettyjen videoiden levittäminen on tuttu taktiikka Putin-mielisen äärioikeiston keskuudessa halki Euroopan. Emme voi antaa valheiden syödä yhteiskuntamme pohjaa.”

”Facebookin, Twitterin ja muiden sosiaalisen median jättien on siksi kannettava oma vastuunsa. Mikäli siihen ei löydy kykyä, tarvitsemme vahvempaa somealustojen lainsäädännöllistä sääntelyä niin Suomen kuin EU:n tasolla”, Ohisalo sanoo tiedotteessa.