Vihreät esittää, että isovanhempainvapaa otettaisiin käyttöön Suomessa, kertoo vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo tiedotteessa.

Antti Rinteen (sd) hallitus uudistaa perhevapaita. Keskustan linja hallituksessa on ollut, että kotihoidontukeen ei kosketa.

”Vihreiden esittämä 5+5+5-perhevapaamalli mahdollistaa uuden avauksemme myötä sen, että kunkin vanhemman pitämän viiden kuukauden vanhempainvapaan lisäksi viimeisen viiden kuukauden jakson voisi pitää vanhemman sijasta myös isovanhempi. Näin esimerkiksi töissä käyvä isoisä tai uusperheen bonusisovanhempi voisi ottaa vapaata auttaakseen lapsen hoidossa”, Ohisalon tiedotteessa todetaan.

LUE MYÖS:

Isovanhemmat voisivat pitää perhevapaata omasta ja vanhempien tilanteesta riippuen joko osissa tai osa-aikaisesti, Ohisalo ja vihreät esittää.

”Valtaosan perhevapaista pitävät tällä hetkellä äidit. Kelan mukaan äidit pitävät vanhempainpäivärahapäivistä 91 prosenttia. Peräti neljännes isistä ei pitänyt vanhempainvapaata lainkaan”, Ohisalo muistuttaa.

”Eduskunnan tietopalvelun laskelman mukaan uudistuksen kustannus olisi noin 15 miljoonaa euroa. Kustannus johtuu äitien palkkaerosta suhteessa isiin ja työssäkäyviin isovanhempiin, jotka ansaitsevat suunnilleen samansuuruista palkkaa”, tiedotteessa todetaan.

Myös muidenkin läheisten mahdollisuutta perhevapaan pitämiseksi voisi vastaisuudessa selvittää, vihreät linjaa.

LUE MYÖS: