Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) mukaan kielteisen päätöksen saaneiden turvapaikanhakijoiden jalkapannat eivät näytä toteutuvan, sillä jalkapannat eivät sisäministeriön selvitysten mukaan palvelisi asiasta tehtyä hallitusohjelmakirjausta.

Ohisalo kertoi asiasta Ylen haastattelussa.

”[Asiantuntija-arvioiden] mukaan asia olisi vaikea toteuttaa sellaisena kuten hallitusohjelmassa sitä on pohdittu. Selvitys on päätynyt siihen tulokseen, että tällainen ei ole kustannustehokasta. Se ei ole järkevää tässä tilanteessa”, Ohisalo kertoi Ylellä.

Sisäministerin ilmoitus sai hallituskumppani keskustan kansanedustajan Mikko Kärnän parahtamaan. Kärnä on aktiivisesti ajanut jalkapantojen käyttöä turvapaikanhakijoiden valvonnassa.

”Kukahan lienee edellinen ministeri ennen Maria Ohisaloa, joka on mennyt televisioon omavaltaisesti linjaamaan ettei hallitusohjelmaa toteuteta? Meillä on nyt [pääministeri] @MarinSanna hallituskriisi. Jos tämä kanta pysyy, esitän epäluottamusta ministerille. Tuki menee”, Kärnä viestii Twitterissä.

”Hallitusohjelmakirjaus on toteutettava, se on aivan selkeä asia. Mitään tällaisia selvityksiä ei ole esitetty, vaan kyseessä näyttää olevan vihreiden subjektiivinen mielipide.”

Kärnä väittää, että hallitusohjelmassa ”sovitaan lakimuutoksen käynnistämisestä jalkapantavalvonnan toteuttamiseksi”. Jalkapanta-termiä ei kuitenkaan hallitusohjelman kirjauksesta löydy, vaan kyseisessä kohdassa puhutaan yleisemmin teknisestä valvonnasta.

”Käynnistetään lakimuutos ulkomaalaislain muuttamiseksi siten, että säilöönotolle ja asumisvelvollisuudelle vaihtoehtoisena vähemmän rajoittavana ja yhteiskunnan kannalta tarkoituksenmukaisempana turvaamistoimena säädetään kielteisen oleskelulupapäätöksen saaneen henkilön tekninen valvonta”, hallitusohjelman kirjaus kuuluu.

Vihreät ja Kärnä ovat aiemminkin vääntäneet peistä kyseisestä hallitusohjelmakirjauksesta. Kärnä on katsonut, että hallitusneuvotteluissa sovittiin nimenomaan jalkapantavalvonnasta, kun taas vihreät ovat kiistäneet väitteen.

Iltalehti on kuitenkin taannoin kertonut asiakirjoista, jotka vahvistavat, että hallitusneuvotteluissa – turvapaikanhakijoiden valvontaa käsiteltäessä – käytiin läpi nimenomaan jalkapantoja ja niiden kustannuksia.

Kärnä vakuuttaa myös tiedotteessaan, että mikäli Ohisalo ei sitoudu hallitusohjelmaan ”myös niiden kirjausten osalta, jotka ovat vihreille epämieluisia”, hän tulee esittämään ministerille henkilökohtaista epäluottamuslausetta.

”Sen jälkeen katsotaan, kuka salissa haluaa tukea ministeriä tai hallitusta, joka ei pidä kiinni omista sopimuksistaan.”

Kärnä ei ole ainoa hämmentynyt keskustalainen, sillä myös puolustusministeri Antti Kaikkonen kommentoi asiaa MTV:n uutisille. Kaikkonen toteaa, että muukin teknisen valvonnan ratkaisu käy keskustalle, mutta korostaa sitä, että jalkapannoista ei ”todellakaan ole linjattu hallituksessa”.

Ministeri Ohisalo kommentoi asiaa Twitterissä antaen ymmärtää, että hän ei Ylen haastattelussa kertonut hallituksen kantaa vaan ministeriön selvitysten tuloksen.

”Hallitus linjaa selvityksen pohjalta”, Ohisalo toteaa.

LUE MYÖS: