Entinen ministeri ja vihreiden puheenjohtaja Osmo Soininvaara ottaa blogissaan kantaa arvosteluun, jota sisäministeri Maria Ohisalon (vihr) kansliapäällikkövalinta aiheutti.

Erityisesti kokoomuslaiset ja perussuomalaiset katsoivat, että yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiän valinta sisäministeriön kansliapäälliköksi oli poliittinen virkanimitys, jossa tehtävään sopivampi Suojelupoliisin päällikkö Antti Pelttari ohitettiin. Pimiän tausta on vihreissä, Pelttarin kokoomuksessa.

”Pelttari on toiminut muun muassa Suojelupoliisin päällikkönä ja Kirsi Pimiä yhdenvertaisuusvaltuutettuna. Minusta nämä meriitit ovat jokseenkin tasan. Tähän tulokseen tuli myös Uuden Suomen päätoimittajan Markku Huusko. Kahdesta suunnilleen yhtä pätevästä hakijasta oli kyse”, Soininvaara kirjoittaa.

”Vasta nyt havahduin siihen, että meillä on ollut kokoomuksen luottopoliitikko Suojelupoliisin päällikkönä. Se tehtävä ei minusta oikein kuulu poliitikolle, mutta ei nyt keskitytä tähän”, Soininvaara jatkaa.

Soininvaaran mielestä ei ole itsestäänselvää, että poliisi olisi paras valinta sisäministeriön johtoon.

”Eduskunnan hallintovaliokunta käsittelee lähinnä sisäministeriön asioita. Tätä valiokuntaa kutsutaan eduskunnassa leikillisesti pamppuvaliokunnaksi. Tämän mielikuvan takia varmaan moni kokoomuslainen ajattelee, että poliisi sopii paremmin kansliapäälliköksi kuin ihmisoikeusasioissa kunnostautunut. Mutta sitten voi ajatella juuri toisin päin.”

LUE MYÖS:

Soininvaaran mielestä ajatus, että kansliapäällikön valinnassa ei saisi ”olla mitään poliittista, on epärealistinen ja typerä”.

”Ei nimittäin ole kovin hyvä tilanne sekään, ettei istuva ministeri luota omaan kansliapäällikköönsä. Sellaisenkin tilannetta olen läheltä seurannut. Oli ministeriön toiminnan kannalta hyvin haitallista, että ministeri pyrki valmistelussa sivuttamaan kansliapäällikön”, hän kirjoittaa.

Soininvaara katsoo, että Suomen pitäisi siirtyä samaan käytäntöön kuin Ruotsissa ja Yhdysvalloissa.

”Niissä korkeimmat virkamiehet vaihtuvat, kun hallituksen väri vaihtuu”, Soininvaara ehdottaa.

”Nyt meillä on kummallinen kaksoishallinto, jossa valta ja vastuuasiat ovat aivan sekaisin. Ministerin käsikassarana on poliittinen valtiosihteeri, eivätkä virkamiehet oikein tiedä, kenen määräyksiä heidän pitäisi kuunnella, kansliapäällikön vain valtiosihteerin. Korvattakoon siis molemmat, sekä ’puolueeton’ kansliapäällikkö että poliittinen valtiosihteeri rehellisesti poliittisesti vaalikaudeksi valituilla kansliapäälliköllä.”

LUE MYÖS: