Espanjan pääministeri Mariano Rajoy pitää euroryhmän päätöstä Espanjalle myönnettävästä pankkituesta sekä eurovaluutan että Espanjan voittona.

–Voittaja on euron uskottavuus, Rajoy sanoi sunnuntaina Madridissa.

Aiemmin samankaltaista viestiä välittivät Kansainvälinen valuuttarahasto IMF ja Yhdysvallat. Yhdysvaltain valtiovarainministeri Timothy Geithner kuvasi Espanjan tukipakettia ”konkreettiseksi askeleeksi kohti talousunionia, joka on elintärkeä euroalueen pysyvyyden kannalta”.

Espanjalle neuvotellaan euroryhmän julkilausuman mukaan enintään 100 miljardin euron lainapaketti, jonka se käyttää velkaantuneiden pankkiensa pääomittamiseen.

Pääministeri Rajoyn mukaan lainarahat auttavat hallitusta palauttamaan Espanjan talouden uskottavuuden, saamaan julkisen talouden tasapainoon ja tekemään taloudellisia uudistuksia. Rajoy lupasi, että säästötoimet jatkuvat Espanjassa.

BBC:n mukaan Espanjaa tuettaisiin sekä väliaikaisen vakausrahaston ERVV:n että pysyvän EVM-mekanismin kautta. Suomessa valtiovarainministeri Jutta Urpilainen on vaatinut Espanjalta samantyyppisiä vakuuksia kuin Kreikalta, mikäli rahat otetaan ERVV:stä.

Suomen oppositiopuolueet vastustavat Espanjan tukemista.

–Suomalaisen veronmaksajan ei pidä maksaa espanjalaisten pankkien asuntokuplaa, kirjoitti perussuomalaisten Reijo Tossavainen tänään. Lue lisää täältä.

–Keskustan mielestä jokaisen maan on vastattava pankkijärjestelmänsä toiminnasta. Espanjan on pelastettava espanjalaiset pankit. Näin Suomessakin tehtiin 90-luvun pankkikriisissä, sanoi puolestaan keskustan tuore puheenjohtaja Juha Sipilä ensimmäisessä linjapuheessaan.

Sipilä korosti keskustan sanovan “kyllä” kansainväliselle yhteistyölle, Euroopan unionille, eurolle ja tiukemmalle talouskurille, mutta “ei” Euroopan liittovaltiokehitykselle.

–Meillä on ollut perusteet ja ymmärrystä pienten euromaiden tukemiselle, koska olemme sitä kautta auttaneet paitsi itseämme myös koko Eurooppaa. Suurten maiden, kuten Espanjan ja Italian auttamiseen perusteet eivät enää riitä. Yhteisvastuun raja tulee vastaan, Sipilä sanoo.